Сергей Станишев: Да върнем държавата на хората

Апр 06, 2012 Новини БСП 0 1452

Да върнем държавата на хората - с тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев формулира една от основните задачи пред партията

Да върнем държавата на хората - с тези думи лидерът на БСП Сергей Станишев формулира една от основните задачи пред партията. По пътя към изпълнението на тази амбициозна задача Националният съвет на БСП одобри проектите на документи за предстоящия Конгрес, които според Станишев представляват основата за алтернативата на БСП за бъдещето на България. Председателят на социалистите отбеляза, че е важно конференциите да концентрират дискусиите си върху проектодокументите. Те имат значение за платформата на партията, както и за формулирането на стратегия за догонващо развитие на страната.

Георги Пирински представи проекта на Резолюцията „България - нова социална държава". Основните послания са концентрирани в три раздела - „Държавата - на гражданите и за гражданите", „Политиката - за хората и за земята", „Бюджетът - за стабилност и за конвергенция". Георги Пирински акцентира върху въпроса за устоите на държавността, моралните и духовни основи на едно жизнено общество и работеща държава.

Бойко Великов представи  Резолюцията „Действена БСП - за демократична промяна". В нея социалистите отстояват разбирането, че в България е необходима демократична промяна, която БСП може да извърши. Документът разглежда въпросите за изработването и провеждането на политиките на партията, за обновлението на БСП. Великов изтъкна значението на политическия морал и идейните мотиви като основа за участие в политиката. В Резолюцията БСП акцентира и върху задачата си да не допусне манипулации на предстоящите парламентарни избори и да работи за провеждането на свободни и честни избори.

Волята си да покаже, че е партия на честните избори БСП изрази с приетото Обръщение на НС на БСП към членовете и симпатизантите на партията „Конгресът - по волята на социалистите". При представянето на документа, Янаки Стоилов отбеляза, че провеждайки своя Конгрес по волята на социалистите, БСП ще докаже, че е достойна за доверието на хората и провежда избори по правила, за разлика от ГЕРБ. Според Стоилов е важно левицата да бъде обществена и морална алтернатива на сегашните управляващи. В документа социалистите отхвърлят всякакви форми на контролиран вот на конференциите и на Конгреса. Ние сме за открита, а не за задкулисна политика, заяви Стоилов. Той изтъкна, че личните амбиции не трябва да са за сметка на общите действия на партията.