Опозицията внесе вот на недоверие заради отказа от АЕЦ Белене

Апр 06, 2012 Новини БСП 0 969

  Сергей Станишев: Да спасим държавата   Правителството спря най-съвременния индустриален проект на България - единствения от този мащаб за последните 20 години

 

Сергей Станишев: Да спасим държавата

 

Правителството спря най-съвременния индустриален проект на България - единствения от този мащаб за последните 20 години. Това заяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев, след като опозицията внесе вот на недоверие към Министерския съвет заради спирането на  изграждането на АЕЦ Белене и провалената енергийна политика на България. Станишев беше категоричен, че решението на правителството е национално предателство. По думите му то не отговаря на националните интереси и очевидно е взето под външен натиск. Лидерът на социалистите напомни, че само преди година Бойко Борисов яростно защитаваше нуждата от АЕЦ Белене, а сега има отказ от проекта. „Какво се е променило от тогава до сега?", попита Станишев.

Председателят на ПГКБ потвърди позицията на левицата, че решението на правителството е фатално - за България, за българската ядрена енергетика и за хората в страната. Той изтъкна, че без АЕЦ Белене сметките за ток ще скочат в пъти и ще бъдат непоносими за гражданите и за икономиката. От друга страна ще бъде поставено под риск съществуването на българската ядрена енергетика и ще се наложи страната ни да внася ток. Според Станишев отказът от АЕЦ Белене не е аргументиран икономически и неслучайно се крият заключенията от доклада на консултанта. Румен Овчаров изтъкна, че при крайната цена, която Русия предложи за АЕЦ Белене от 6 милиарда евро, токът от нея ще струва около 6 цента на киловат час, което е 12 стотинки. Тази цена е по- ниска от цената на електроенергията, произвеждана от централите в Марица Изток например. Социалистите определиха като хвърляне на димки обясненията за 7 блок на АЕЦ Козлодуй. Според тях газова централа в Белене означава по- голяма зависимост от Русия. 

Сергей Станишев благодари на депутатите от Атака и на независимия народен представител, които подкрепиха вота на недоверие. „Ние защитаваме българските данъкоплатци, защото цената ще я плащат те. Ако депутатите от ГЕРБ искат техните избиратели да плащат в пъти повече за ток, ако депутатите от Синята коалиция и от ДПС искат да плащат в пъти повече за тока, който ще консумират- нека подкрепят правителството. Те поемат отговорността за това", заяви лидерът на БСП.

Социалистите обявиха, че освен вота на недоверие обмислят и други обществени действия срещу решението на правителството. На заседанието на Националния съвет днес БСП ще обсъди предложението да стартира подписка за национален референдум.

На фона на парите, които управляващите от ГЕРБ хвърлят на вятъра за АЕЦ Белене, Сергей Станишев напомни, че парите от „лошото наследство" на предишното правителство вече свършиха. Сега ГЕРБ посягат към Сребърния фонд и емитират 2 милиарда нов дълг. „Ще трябва да се спасява държавата", отбеляза председателят на БСП. 

 

 

МОТИВИ 

КЪМ ПРОЕКТА ЗА РЕШЕНИЕ

ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
С МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ БОЙКО БОРИСОВ
ЗА СПИРАНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

И ПРОВАЛЕНАТА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ

  

Отказът от строеж на втора атомна централа е фатален за България, за българската атомна енергетика, за всички българи! В дългосрочен план България ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток на непосилни за мнозинството българи цени. Това антибългарско решение е, първо, предателство спрямо националните интереси.

България се лишава от най-големия си стратегически проект, който даваше реален шанс на страната за ускорено излизане от кризата, за над 6 млрд. евро инвестиции в българската икономика, 6 хиляди работни места в изграждането на обекта, стотици милиони левове заплати, данъци и осигуровки за българските граждани и бюджет. С това решение се обрича последният високотехнологичен сектор на българската икономика. Заедно с него се унищожава и прилежащият му дял в науката и висшето образование.

Три години Бойко Борисов и министрите му заблуждаваха хората, преди да вземат това унизително антибългарско решение, а сега ни залъгват, че след шест години реакторът вече ще работи в "Козлодуй". Преместването на единия блок от Белене в Козлодуй не може да стане за по-малко от 15 години. Като отчетем, че срокът за експлоатация на V блок на АЕЦ „Козлодуй" изтича през 2017 г., а на VІ блок - през 2021 г., на практика ГЕРБ ликвидира атомната енергетика на България.

Отказът от АЕЦ „Белене" и решението за строителство на газова централа на мястото на ядрения проект ще засили многократно енергийната зависимост на страната от доставките на руски газ и ще застраши националната ни сигурност.

Второ - решението е икономически незащитимо.

България се отказва от най-изгодния проект не само в регионален, но и в световен мащаб. Практиката показва, че цената за строителството на един ядрен хилядник вече е над 5 млрд. долара. Отказът от проект за строителство на два хилядника на цена от около 6 млрд. евро е икономическа лудост.

Страната ни повторно губи милиарди инвестиции. Загубите от пропуснати ползи от прекъсването на проекта „Белене" се измерват с милиарди. Приходите от един реактор годишно са около 800 млн. лв. При забавяне с около 15 години загубите от двата неизградени реактора ще бъдат над 30 млрд. лв.

Спекулациите, че липсва интерес в инвеститорите, не отговаря на действителността. При избора на стратегически инвеститор в конкурса участваха най-крупните европейски енергийни компании, като „Енел", ЕОН, „Електра Бел", Ер Ве Е, ЧЕЗ и други.

Прогонването на инвеститорите се случи, след като министри от кабинета "Борисов" започнаха системно да компрометират проекта. По тази причина от него се оттегли немският гигант Ер Ве Е и френската банка „Париба".

Изграждането на газова централа в Белене е нелепо. Защо на тази скъпа площадка, създадена за АЕЦ, с каква мощност, на каква цена, с каква себестойност на тока, с какви средства - всички тези въпроси няма защо да се задават, тъй като никой няма намерение да им отговаря.

Не е ясно и каква ще бъде цената на електроенергията й, но най-вероятно тя ще е над 300 лв. за мегаватчас, което е около осем пъти над цената на електроенергията от "Козлодуй", т.е. непосилна както за гражданите, така и за българския бизнес.

Дотук всеки български гражданин заедно с децата и пенсионерите вече е извадил от джоба си по около 550 лв., за да няма нова атомна централа!

Трето - решението е техническа авантюра. Битовата представа за реактора като за бидон, който с лекота може да се пренесе от Белене в Козлодуй, е смешна.

Разбрахме, че ще платим изцяло вече готовия реактор. Срещу тази сума ще имаме куп железа. Само получаването на необходимите разрешения за инсталирането му ще отнеме години, а след това трябва да инвестираме в площадката. А дотогава реакторът ще бъде технически остарял.

Къде и как ще се съхранява реакторът в периода до монтирането му? Кой и как ще гарантира качеството на реактора след 15 години, когато трябва да влезе в експлоатация? И кой ще носи отговорността за неговата сигурност?

Четвърто - решението е социална катастрофа, защото спирането на проекта е трагедия за региона на Белене, Плевенска и съседните области и ще легне като персонална отговорност върху председателката на парламента Цецка Цачева.

Отказът от Белене ще доведе до загуба на работни места и поръчки за българския бизнес. Цената на тока в близкото десетилетие ще има наказателен характер спрямо българите. Как те ще понесат тази цена, е отговор, който се дължи от управляващите сега.

Няма обяснение и фактът, че това престъпно решение се взема в момент, в който вече са известни основните заключения от предварителния доклад на избрания от ГЕРБ консултант по проекта - HSBC. Те са безусловни: 1) в близките десетилетия регионът има нужда от 40 хил. МВт мощност; 2) около 2020 г. се очаква дефицит на електроенергия в страната; 3) електрическата енергия от АЕЦ "Белене" е конкурентна.

За пореден път в България връх вземат онези, които рушат, а не онези, които градят. Затова нека не се чудим защо сме там, където сме - в задния двор на модерните европейски нации.

В тази връзка неизбежно възниква въпросът за политическата отговорност на премиера, на цялото правителство и на управляващото мнозинство на ГЕРБ и той не може да бъде избегнат.