Декларация на ПГКБ

Апр 05, 2012 Новини БСП 0 1211

    ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Ангел Найденов   Уважаеми г-н Президент, уважаеми дами и господа народни представители, ПГКБ оценява инициативата Ви днес да направите това обръщение като своеобразен финал на политическите консултации

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Ангел Найденов

 

Уважаеми г-н Президент, уважаеми дами и господа народни представители, ПГКБ оценява инициативата Ви днес да направите това обръщение като своеобразен финал на политическите консултации. Също така ценим и уважаваме опита и усилията Ви да формулирате национални приоритети, да ги аргументирате пред политическите ръководства на парламентарно представените партии и да изслушате различни гледни точки, включително и за днешната ситуация в страната.

Днес, г-н Президент, Вие представяте една амбициозна програма и искрено се надяваме правителството и парламентарното мнозинство, да се вслушат в нея, да я възприемат и да я реализират чрез механизмите на изпълнителната власт. За съжаление трябваше поне един представител на правителството, ако не министър- председателя да присъства на днешното ви първо обръщение към Народното събрание, към българското общество и на  първото ви представяне на вашето виждане за стратегията 2020. Впрочем БСП е единствената партия, разработила и представила своето виждане за България  до 2020 година.

Уважаеми дами и господа, само по пътя на диалога, консултациите и взаимодействието в рамките на демократичните правила и процедури и при отчитане на дългосрочните интереси на обществото може да стигнем до онзи стандарт и качество на живота на хората, до онзи престиж и репутация на държавата, които за съжаление вече повече от 20 години се оказват далечна химера.

Осъщественото членство в НАТО и Европейския съюз показа, че сме способни да преследваме и да постигнем приоритети, за които определението "исторически" не звучи помпозно или фалшиво. Намятайки обаче тези одежди, можем ли да скрием своята бедност, нищета, песимизъм и нещастие?! Не! И това очевидно не е тайна нито за нас, нито за нашите партньори. Достатъчно е да погледнем къде се намираме в различните класации и няма да е необходимо да търсим допълнителни аргументи. Истината е, че България не постига европейските цели по възлови показатели и това е извод, който трябва да тревожи всички.

Уважаеми господин Президент, ако Вие действително имате намерение, желание и воля да работите за националните интереси и цели, ако Вашето обръщение като съдържание и инициатива днес не са само поза, то в лицето на Българската социалистическа партия и Коалиция за България Вие ще намерите партньори. Това е поведение, което ни извежда от зоната на жълтото, на дребнавото, на контрапродуктивното и ни връща на плоскостта на отговорната политика. Да, ние ще запазим своите идейни и ценностни различия, но това би трябвало да бъдат различия на принципна основа, каквито са например различията ни по енергийната политика и в частност по ядрената енергетика. В този смисъл аз още веднъж ще потвърдя нашето намерение, да внесем вот на недоверие по темата за провала на осъществяването на проекта АЕЦ Белене.

Уважаеми дами и господа народни представители, днес ние живеем в една кошмарна за мнозинството от хората действителност, при крайно несправедливо разпределение на доходите, ниско жизнено равнище и задълбочаващи се неравенства. Средният жизнен стандарта у нас е едва около една трета от средния за Европейския съюз, като под прага на бедност попада и всеки пети български гражданин. Тоест повече от един милион и половина души. Икономическият ни растеж е пренебрежимо нисък; инвестициите - с пъти по-малко в сравнение с предишното управление, фискалният ни резерв се топи като сняг; безработицата е на нива, които ни отреждат място сред първите пет страни в Европейския съюз с най-висока безработица; междуфирмената задлъжнялост надхвърля два пъти БВП; прекратихме реализацията на най-високотехнологичния и стратегически проект като АЕЦ "Белене".

Уважаеми господин Президент, дами и господа народни представители, и днес, както и на консултациите, заявявам от името на Парламентарната група на Коалиция на България готовност да представим нашите виждания и предложения по Стратегията "България 2020" и да работим по осъществяването на националните цели в съзвучие с европейските.

Нашите предложения очертават политическата алтернатива за България като европейска и социална държава. Необходимата предпоставка за това през новото десетилетие до 2020 г. е нова политика не само за успешно излизане от кризата, но и за догонващо следкризисно развитие. Тя трябва да е в синхрон с политиката за работа и растеж, заложена в Стратегията "Европа 2020". Днес за съжаление по нищо не разбираме, че сме излезли от кризата (ако сме излезли) и нямаме развитие, освен ако затъването не се интерпретира от правителството като развитие.

Социалната алтернатива по европейските ориентири и в нашите условия означава органично единство на:

- социална държава;

- конкурентна икономика;

- програмен бюджет.

Ориентирите на необходимата ни днес политика са ясни: държава с действащи закони и добро управление; формиране на социална пазарна икономика, с конкурентни фирми и висока заетост; гаранции за социалните права на гражданите, за достойни и съвременни, а не замразени на нивата от преди три години заплати и пенсии, за всеобщи достъпни и качествени образование и здравеопазване.

Необходими са ни и работещи, отговорни и ефективни структури в системата за национална сигурност.

Необходима ни е и национална позиция и по финансовата рамка 2014-2020 г. Това според нас е и тема за обсъждане в КСНС, защото трябва да знаем какво искаме, какви цели и политики залагаме. Местата за формиране на тази позиция са в тук - в националния парламент, или при Вас, в Консултативния съвет по национална сигурност.

Уважаеми дами и господа, уважаеми господин Президент, в заключение още веднъж искам да Ви уверя в нашата готовност за диалог, конструктивност и взаимодействие в името в националните цели и по-доброто настояще и бъдеще на хората и на България.