До тук всеки дължи по 550 лева, за да нямаме АЕЦ "Белене"

  от Ивайло Калфин, член на Европейския парламент Ще се случи ли някога в България политик да понесе отговорност за беди, които е нанесъл на държавата? Ако такова нещо имаше досега, първи кандидати щяха да са авторите на реформата в земеделието, която започна с реституцията на земите и приключи със съсипването на българското селско стопанство

 

от Ивайло Калфин,
член на Европейския парламент

Ще се случи ли някога в България политик да понесе отговорност за беди, които е нанесъл на държавата? Ако такова нещо имаше досега, първи кандидати щяха да са авторите на реформата в земеделието, която започна с реституцията на земите и приключи със съсипването на българското селско стопанство.

Втори в редицата е Иван Костов и правителството му, които се занимаваха с приватизация, която се оказа по-краткият път към лично забогатяване на някои и към фалити на предприятия.

Трети се извисява колосът на Бойко Борисов. С всичките си действия по АЕЦ „Белене" досега той показа единствено и само некадърност, страх да се отстоява позиция и в крайна сметка той ще е поредният, за когото ще има да плащаме години наред.

Когато дойде на власт преди три години, Борисов завари договор за строителство за 4 милиарда евро, германски инвеститор за 49% от централата и френска банка, която се беше ангажирала да осигури финансирането. Първо беше изгонен немският инвеститор, после френската банка, накрая заради селските тарикатлъци на премиера, българските граждани бяха натоварени с плащане на милиарди, без да получат нищо насреща.

Какви са загубите?

Вече вложени 1.8 милиарда лева по думите на премиера. Ще си доплатим поръчания реактор или поне 1.6 милиарда от стойността му - отново по думите на премиера. Срещу тези суми няма да имаме реактор, а купчина железа. Теорията с преместването му в „Козлодуй" е нелепа, защото само получаването на необходимите разрешения за инсталирането му ще отнеме няколко години, а след това би трябвало да правим инвестиции в площадка. Такава вече има в Белене, но тя пък няма да се използва. А дотогава реакторът ще бъде технически остарял.

Изграждането на газова станция в Белене е нелепо - защо на тази пригодена за друго и скъпа площадка, с каква мощност, на каква цена, с каква себестойност на тока, с какви средства - всички тези въпроси няма защо да се задават, защото никой няма намерение да им отговаря.

Ще си платим също и за поръчания в английска банка икономически анализ за Белене, макар че още не сме получили резултатите. Впрочем той така или иначе беше излишен, защото подобни анализи вече бяха направени. Но това не пречи да си платим.

Дотук всеки български гражданин, заедно с децата и пенсионерите, ще си е извадил от джоба по около 550 лева, за да няма нова атомна централа.

Но това не е всичко - само след няколко години България ще се превърне в нетен вносител на електроенергия - това ще влоши силно търговското ни салдо. Електроенергията в България ще поскъпва бързо и цените ще надминат тази в съседните страни, от които ще внасяме. Унищожаваме с лека ръка последният останал в икономиката високотехнологичен и експортен отрасъл. Заедно с прилежащия му дял в науката и висшето образование.

Какво печелим -

глупостите на Борисов, радостта на онези, които започват да се занимават с внос на електроенергия и празните портфейли на хората, които ще трябва да плащат за тази политика. За пореден път в България вземат връх тези, които разрушават, а не тези, които създават. Нека не се чудим после защо сме там, където сме.

Да ни е честит Борисов - на изплащане и за дълъг период. Предлагам вместо референдум за ядрената енергетика, да направим референдум за това Борисов да носи наказателна отговорност и да не се крие зад Министерския съвет.