Сергей Станишев осъди употребата на насилие срещу цивилното население на Сирия

Мар 31, 2012 Новини БСП 0 1262

Президентът на ПЕС с призив за солидарност със сирийския народ     Силно послание за солидарност със сирийския народ отправиха от Тунис президентът на ПЕС Сергей Станишев и останалите участници в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят"

Президентът на ПЕС с призив за солидарност със сирийския народ

 

 

Силно послание за солидарност със сирийския народ отправиха от Тунис президентът на ПЕС Сергей Станишев и останалите участници в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят". Издигайки символична черна лента Станишев изрази позицията на ПЕС срещу употребата на каквото и да било насилие срещу цивилното население на Сирия. Президентът на ПЕС се срещна и с говорителя на Сирийския национален съвет (СНС) Джордж Сабра. Станишев изтъкна подкрепата на ПЕС за действията на СНС и подчерта необходимостта от предотвратяване на хуманитарна криза в страната.

Сергей Станишев разговаря и с бившия външен министър на Палестина Набил Шаат. Президентът на ПЕС приветства идеята да се провеждат стажове на млади палестинци в европейските институции. Станишев и Шаат се обединиха около разбирането, че без намирането на двудържавно приемливо решение на Израело-Палестинския въпрос не биха могли да бъдат гарантирани траен мир и стабилност в региона.

В рамките на посещението си в Тунис Сергей Станишев проведе срещи с представители на левите политически формации от Либия, Египет, Бахрейн.

Участниците в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят" приеха заключителна декларацията. Документът се фокусира върху отношенията между региона и ЕС, изграждането на политически и граждански капацитет в тясно сътрудничество с прогресивните фактори в региона. ПЕС подкрепя създаването на Евро-Арабски форум в подкрепа на процеса на преход към демокрация.