Сергей Станишев предлага план за развитието на Арабския регион

Мар 30, 2012 Новини БСП 0 1109

Партията на европейските социалисти предлага да се разработи план за социално и икономическо развитие на Арабския регион

Партията на европейските социалисти предлага да се разработи план за социално и икономическо развитие на Арабския регион. Това обяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев в Тунис по време на конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят".

Пред изтъкнати политици от региона Станишев представи визията на европейските социалисти за демократизацията на региона. Според него е необходима прагматична програма с три основни елемента. На първо място президентът на ПЕС изтъкна значението на инвестиционна стратегия, която да се фокусира върху жилищното строителство, енергетиката, транспорта, инфраструктурата. На второ място Станишев отбеляза стабилните обществените услуги като здравеопазване, образование, социални услуги. Третият елемент според лидера на ПЕС са справедливите правила, които регламентират труда - например правото на сдружаване, на минимална работна заплата, правото на стачка.

„Днес бих искал да отправя едно много просто послание към Вас -  да запазите своето търпение, своето доверие, вяра и решителност", обърна се Станишев към участниците в конференцията. Той обясни, че търпението е важно, защото пътят към демокрацията е труден, необходимо е постоянство, а страхът и ограниченията могат да поставят под въпрос самия процес. Президентът на ПЕС подчерта, че трябва да има решителност и всяко политическо решение да бъде взето при зачитане на основните демократични принципи и правила.

Според Сергей Станишев една година след началото на Арабската пролет трябва да се направи равносметка на постигнатото и да се начертае какво още може да се направи, за да се гарантира свободата в страни, където хората протестират срещу диктаторски правителства. Президентът на ПЕС изтъкна, че е важно и как ЕС може да подпомогне този процес. По думите му „шоковата терапия" за възстановяване на региона, която предлагат европейските консервативни сили, е опасна. Според Станишев опасна е и манипулацията със страховете на европейците от засилване на негативните тенденции, които съпровождат интерпретациите на засилващата се роля на ислямските партии.