Сергей Станишев подкрепи конституционната реформа в Тунис

Мар 30, 2012 Новини БСП 0 953

Демократизацията на Тунис и ролята на Конституцията в този процес беше основна тема на срещите на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев с ключови политици от региона

Демократизацията на Тунис и ролята на Конституцията в този процес беше основна тема на срещите на президента на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев с ключови политици от региона. С премиера на Тунис Хамади Джебали Станишев обсъди необходимостта да се разработи цялостна конституционна рамка, която да е в основата на развитието на демократичния преход на страната. Пред председателя на Учредителното събрание Мохамед Бен Джафар президентът на ПЕС подчерта, че е важно Конституцията да бъде за всички тунизийци, а не да обслужва интересите на една част от тях. Станишев и Джафар се обединиха около разбирането, че централна роля имат институциите и е важно да им се даде реална възможност да работят. Двамата лидери обсъдиха реформите, които осъществява Тунис в момента и изграждането и развитието на административен капацитет.

Сергей Станишев изтъкна постигнатото от Тунис. Той отбеляза, че Европейският съюз оценява този преход и е готов да се ангажира с още по-категорична подкрепа за региона. Президентът на ПЕС отбеляза засиления интерес на ЕС към региона. Той се изразява и в увеличаване с 40 % на средствата, които ще бъдат отделяни за развитие на Политиката на съседство в рамките на следващата Финансова рамка на ЕС.

Станишев заяви, че ПЕС се обявява за установяване на евросредиземноморски отношения, изградени на основата на истинското сътрудничество. Европейските социалисти залагат на гаранциите за справедливи и балансирани отношения с ЕС като контрапункт на европейските консерватори, които заиграха със страховете на Европа - от  нестабилност, от нарастващ политически ислямизъм и безпрецедентна миграция към Европа.

В Тунис президентът на ПЕС Сергей Станишев участва в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят", организирана от Партията на Европейските социалисти, Групата на Социалистите и Демократите в ЕП и Глобалния прогресивен форум.