„2 в 1” не прави изборите по- евтини

Любен Корнезов: Законопроектът за промени в Конституцията е  противоконституционен, незаконосъобразен и може да доведе до безпорядък и хаос   Съчетаването на двата избора в един ден няма да доведе до изразходването на много по-малко средства

Любен Корнезов: Законопроектът за промени в Конституцията е  противоконституционен, незаконосъобразен и може да доведе до безпорядък и хаос

 

Съчетаването на двата избора в един ден няма да доведе до изразходването на много по-малко средства. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГКБ Ангел Найденов  при обсъждането на предложенията за промени в Конституцията. Той отбеляза, че при всички избори има постоянни разходи - за урни, за бюлетини, за избирателни комисии, за транспорт. Това на практика означава, че  при провеждането на изборите за Европейски и национален парламент в един ден, трябва да има две Централни избирателни комисии, по две секционни комисии на едно място, различни урни, различни кабини.

Юристите са на мнение, че става дума за избори по два различни закона, добави Найденов. Той коментира, че ако изборите за ЕП са по преференциална система, а изборите за национален парламент са за пропорционален избор и ако се приеме мажоритарната система, изборът ще се усложни. Вие отричате възможността да бъде въведен мажоритарният елемент в тези избори, заяви още депутатът.

По време на дебатите зам.-председателят на Народното събрание и депутат от Коалиция за България Любен Корнезов заяви, че законопроектът за промени в Конституцията е противоконституционен, незаконосъобразен и може да доведе до безпорядък и хаос.

Едната незаконосъобразност, е в наличието на два парламента - новоизбран и предходен, където възниква хипотезата за наличието на две различни управляващи мнозинства в тях. Това, според Корнезов, дава и на двата парламента различен статут. Другият парадокс е в нарушение на тълкуване на Конституционния съд за това, че мандатът на новоизбраното НС е от датата на избирането му. С исканите промени е записано обаче, че това трябва да стане на първото заседание на новоизбрания парламент.

Противоречие със сега действащата Конституция е и довеждането до абсурда, че в период от време ще има не 240, а 480 народни представители.

Зам.-председателя на парламента посочи и редица други незаконосъобразности в предложените промени, като например сега действащото в законодателство изискване мандатът на НС да се удължава при определени обстоятелства - военновременно положение или други извънредни случаи. Това означава, че най-вероятно старият може да продължи да заседава години, докато новоизбраният ще чака, заяви Корнезов.