Мая Манолова: Спрете кражбата на пари от здравни вноски

Спрете кражбата на пари от здравните вноски на българите, призова депутатът от ПГКБ Мая Манолова при обсъждането на номинацията на Пламен Цеков за управител на НЗОК

Спрете кражбата на пари от здравните вноски на българите, призова депутатът от ПГКБ Мая Манолова при обсъждането на номинацията на Пламен Цеков за управител на НЗОК. Според Манолова днешният избор няма никакво значение, защото всички по- сериозни трансформации на структурата и финансирането на Касата вече са завършени. „Новият шеф само ще подпише вече подготвени решения. Договорите вече са сключени в ущърб на малките, общински болници и в полза на частни и големи болници", категорична бе Манолова.

Депутатът от Левицата отбеляза, че управлението на НЗОК през трите години на ГЕРБ се характеризира с редица парадокси, като например случая на новооткрита болница, която сключва договор за около 10 милиона лева с НЗОК, но която няма разрешение за пускане. „Ще повлияе ли новият шеф на Касата на тези парадокси и особено на процесите по договаряне за цените на лекарствата?", попита Манолова и припомни колосалните скандали от последните месеци по темата. Според народния представител ключовите фигури в здравеопазването предимно обещават и то с лека ръка. „Последният министър обеща 50% намаление, новата министърка на здравеопазването обеща до месец чувствително и осезаемо, да се намалят цените на лекарствата. Много интересно как ще се случи всичко това?", отбеляза Мая Манолова и добави, че по принцип е лесно да се раздават обещания.

Според депутата от Левицата ключови за работата на Касата ще бъдат публичността, разбираемостта и прозрачността в решенията й. "Ще осигури ли новият й ръководител прозрачност във финансирането на болниците? Ще осигури ли еднакви правила за финансиране или ще раздава пари на приятелски болници както направиха предишните управители", попита Мая Манолова. Тя бе категорична, че скандалите с неравномерното и не по правила разпределяне на парите на болници тепърва предстоят.