Сергей Станишев насърчава демократизацията в Северна Африка и Близкия Изток

Мар 28, 2012 Новини БСП 0 1014

На 29 март 2012г

На 29 март 2012г. (четвъртък) президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев заминава на тридневно посещение в Тунис, за да изрази подкрепата си за демократизацията в страните от региона и да насърчи работата на левите партии и движения за тази кауза.

Лидерът на европейските социалисти ще участва в конференцията „Прогресивен дневен ред за нов Арабски свят", която се организира от ПЕС, Групата на Социалистите и Демократите в ЕП и Фондацията за европейски прогресивни изследвания. Сергей Станишев ще се срещне и с изтъкнати политици от региона, сред които - премиера на Тунис Хамид Джебали, министъра на административната реформа Мохамед Абу, председателя на Учредителното събрание Мустафа Бен Джафер. Президентът на ПЕС ще разговаря с представители на политически партии от региона, както и със сирийската опозиция.

На 30 март 2012г. от 9.00 часа в сградата на „Regency Tunis Hotel", където ще се проведе конференцията, Сергей Станишев ще даде брифинг за медиите заедно с председателя на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода и с председателя на Учредителното събрание Мустафа Бен Джафер.

В началото на форума президентът на ПЕС ще отправи приветствие към участниците, сред които ще бъдат изявени политици от Европа и от региона, представители на неправителствения сектор, активисти и блогъри. В рамките на конференцията ще бъдат обсъдени предизвикателствата, пред които е изправен регионът на Северна Африка и Близкия Изток по пътя на прехода към демокрация. Ще бъде акцентирано върху справянето с безработицата и гарантирането на социалното включване и участието в икономическия живот на жените и децата. Ще се обсъди ролята на полицията, съдебната система и медиите, както и въпросът за регионалното взаимодействие. Акцент в срещата ще бъде ролята на левите политически партии и движения от региона и възможностите за засилване на сътрудничеството с европейските им партньори.