Отказът от АЕЦ Белене е фатален провал на ГЕРБ

Мар 28, 2012 Новини БСП 0 1144

Сергей Станишев: Цената ще платят българските граждани     Решението на правителството е фатално за България, за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика

Сергей Станишев: Цената ще платят българските граждани

 

 

Решението на правителството е фатално за България, за българските данъкоплатци и за българската атомна енергетика. Това заяви председателят на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев, след като стана ясно, че правителството на ГЕРБ се отказва от изграждането на АЕЦ Белене. „Цената за това безотговорно и икономически немотивирано решение ще я платят българските данъкоплатци - с по- високи цени на електроенергията и с намаляване на енергийната независимост на България", добави Станишев. Той предупреди, че страната ни ще бъде изправена пред нуждата от внос на ток, произведен другаде и на много високи цени. „Сметката за това ще я платят българските данъкоплатци", отбеляза лидерът на БСП. Той обяви, че левицата ще настоява българското общество да се произнесе на референдум за бъдещето на атомната енергетика. „Иначе  не ни очаква нищо добро", добави Станишев. 

Лидерът на БСП беше категоричен, че българският интерес не е защитен, а бъдещето на атомната ни енергетика е под риск. Станишев изтъкна, че на Русия й е обещано да се изгради газова централа на мястото на „Белене", но с много по- скъп ток, като печалбите ще са за руската страна. От друга страна Русия получава пак руски реактор в АЕЦ Козлодуй. Според Станишев приказките за изграждане на седми блок на АЕЦ Козлодуй не стъпват на никаква здрава логика и към момента са само едно добро намерение за приспиване на общественото мнение. По думите му  изграждането на 7 блок на „Козлодуй" ще отнеме минимум 12 години. Лидерът на БСП отбеляза, че ГЕРБ на практика хвърля на вятъра над 1 млрд.лв., като 300 млн. лв. са похарчени от сегашното правителство неизвестно за какво. Станишев напомни, че от самото начало АЕЦ Белене е замислен като български проект. „Той беше добре замислен, икономически обоснован, отговарящ на българския национален интерес", добави лидерът на БСП.

„Това, което се опитва да направи Бойко Борисов, ми изглежда като байганьовски тарикатлък", коментира депутатът Румен Овчаров. Според него от решението на правителството ще пострадат всички и всички ще останат излъгани. Овчаров прогнозира, че руската страна в крайна сметка няма да строи парогазова централа в Белене, защото е безсмислено и електроенергията ще бъде в пъти по- висока от атомната. Според депутата в Козлодуй атомна електроцентрала няма да има заради площадката. „Няма как да бъде доволна и американската страна, при положение, че се обещават такива огромни преференции за руския природен газ", добави Овчаров. Той беше категоричен, че България ще бъде тотално зависима от руските газови доставки. „Унищожаваме проект, който няма как да бъде оборен икономически с каквито и да било приказки", заяви Овчаров по отношение на АЕЦ Белене.

Депутатът Петър Димитров определи решението на правителството като авантюра. „В социален план то е варварско и жестоко спрямо българите", добави Димитров. Той изтъкна, че цената на електроенергията от „Козлодуй" на производител е 42,3 лв., а преференциалната цена на електроенергията от Топлофикация София например е 279,71 лв. „Посланието, което се праща към българите е - гответе се за ежемесечно повишаване на цените на електроенергията в България, във връзка с повишаването на цените на газа", отбеляза депутатът. По думите му заедно с цените на руския газ ще вървят нагоре и цените на българската електроенергия. Потърпевши от това ще бъдат българските граждани и бизнесът.