Държавата е блокирана от ГЕРБ. Човек на управляващите участвал в съсипването на Горубсо-Мадан

Мар 27, 2012 Новини БСП 0 1164

Бойко Борисов да не се прави на загадъчен, а да заяви пред парламента позицията на правителството за АЕЦ Белене     Държавата не функционира, всичко е блокирано

Бойко Борисов да не се прави на загадъчен, а да заяви пред парламента позицията на правителството за АЕЦ Белене

 

 

Държавата не функционира, всичко е блокирано. Така лидерът на БСП Сергей Станишев обобщи ситуацията в страната. Той даде редица примери, които показват как ръчното управление на ГЕРБ действа без институциите и чрез нагласени правила.

На първо място Станишев изтъкна ситуацията в Горубсо-Мадан и стремежа Бойко Борисов да играе спасителната роля. Лидерът на БСП напомни за бездействието на държавата по проблема, въпреки подаваните сигнали. Станишев попита дали трябва всички хора, на които им се бавят заплатите, да излязат на улицата, за да се реши и техният проблем. Председателят на БСП изтъкна, че ситуацията в ОЦК-Кърджали също не е от вчера и има вероятност събитията да се развият по подобие на Кремиковци, който в момента се реже на скрап. Станишев допусна, че е възможно острата ситуация в сектора да се използва, за да се преразпределя собственост. Лидерът на БСП изтъкна, че един от основателите на ГЕРБ - Валентин Гаджев има пряко отношение към съсипването на Горубсо-Мадан. Той е бил управител на предприятието до края на миналата година, след което става шеф на НОИ в Смолянска област. От друга страна новият собственик Николай Вълканов също е свързан с ГЕРБ - той е водеща фигура в кампанията им Златоград.

Друг сигнал, че страната вече няма резерви и е пред несъстоятелност е посегателството към Сребърния фонд. Според Станишев този пореден грабеж ще има тежки последици за държавата. Лидерът на БСП остро критикува и идеята на здравната министърка като отбеляза, че ако тя се осъществи - повече от 1 милион граждани ще останат без лични карти, защото не са плащали осигуровки.

Колко безпомощно е правителството на ГЕРБ личи и от неспособността им да вземат решение за АЕЦ Белене. Станишев напомни за обещанието на Бойко Борисов още от септември 2009г. - че след три месеца ще има категорично становище. Лидерът на БСП напомни, че вече е 2012 година, а такова липсва. Според Станишев най- важните въпроси около проекта са два - откъде се получава оскъпяването от 6,3 млрд.евро, за което се говори и ще запази ли България контрола върху собствеността. Лидерът на БСП призова Бойко Борисов да не се прави на загадъчен, а да заяви пред парламента позицията на правителството.

Станишев не пропусна да спомене, че заради хаоса в икономиката и намесата на държавата в определен интерес, малкият и среден бизнес е смазан, а безработните са вече 400 000 души.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков коментира напрежението породено от реформата в сектора за сигурност. Депутатът изтъкна, че според БСП е необходим рамков закон преди преструктурирането на сектора. Миков изрази тревогата си от ескалацията на поръчковите убийства. Според него причината не е в липсата на капацитет в МВР, а заради използването му за други цели.

По повод предстоящия конгрес на БСП Станишев изтъкна, че той е важен кръстопът за партията. По думите му е важно БСП да има ясна политическа линия, защото тогава социалистите ще имат реални шансове да преборят ГЕРБ. Станишев изтъкна още, че кауза за БСП са честните избори и ще се търси диалог и общи действия с всеки, който споделя тази позиция. Председателят на БСП изрази опасенията си, че ГЕРБ отсега подготвят манипулацията на парламентарния вот. Членът на ИБ на НС на БСП Янаки Стоилов съобщи, че на конгреса БСП ще излезе със специално обръщение по този проблем. Той беше категоричен, че за социалистите е важно парламентарните избори да бъдат по волята на гражданите. „Днес актуализираме нашата лява политика, използваме силните позиции, които има БСП в ПЕС, за да можем да се превърнем в алтернатива на олигархичната власт и да спечелим убедително следващите избори", добави Янаки Стоилов.

Членът на ИБ на НС на БСП Бойко Великов отбеляза, че дискусии по два основни въпроса се провеждат на всички нива в БСП. Едната тема е „Съвременната криза и България утре - отговорът на социалистите", а другата тема е „Действена БСП за демократична промяна". Великов обясни, че на основата на дискусиите ще бъдат изработени документи за конгреса, отразяващи волята на социалистите. Великов обърна внимание, че изборът на председател на БСП е свързан с перспективите на партията, с бъдещето й като лява социалистическа партия. „Обновлението и промяната в БСП не е спряла. Опитът да се счита, че политическата реформа е доведена до нивото на замръзване - просто не е вярно", категоричен беше Великов.