На конгреса БСП ще избере дали да се върне назад, или да продължи напред

Мар 25, 2012 Новини БСП 0 1165

  Сергей Станишев: Който твърди, че БСП спи, е проспал последните две години и половина     „48-ият конгрес на БСП е важен за партията и за България"- това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на дискусията „Действена БСП за демократична промяна"

 

Сергей Станишев: Който твърди, че БСП спи, е проспал последните две години и половина

 

 

„48-ият конгрес на БСП е важен за партията и за България"- това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на дискусията „Действена БСП за демократична промяна". Според лидера на БСП от посланията и политиките на левицата ще зависи дали БСП ще се върне назад, или ще върви напред и дали ще е на нивото на отговорностите си пред страната.  „Трябва ясно да кажем сега нашите основни политики, за които ще искаме доверието на хората и от които няма да отстъпим след изборите", добави Станишев. Според него трябва да е ясно дали БСП ще прави политики открито- или чрез договорки, дали ще бъде последователна- или ще се напасва спрямо ситуацията.

Станишев изрази категорично несъгласие с тезите, че партията е слаба и спи. „Който твърди това, е проспал последните две години и половина", отбеляза лидерът на БСП и напомни за високата подкрепа, която партията получи на последните президентски избори. „Не споделям тезата, че БСП може да бъде алтернатива имитирайки ГЕРБ. Трябва да бъдем алтернатива чрез политики, последователност и дееспособност", каза още Станишев. Според него е важно да се каже, че при порочния модел на управление на ГЕРБ, няма как да има общи действия с тях.

Лидерът на БСП изтъкна, че моделът на ГЕРБ разрушава държавността в страната. Според него държавата в действителност не е силна, не е демократична и колкото по- бедно живеят хората, толкова са повече възможностите за контрол и репресии. „Ние сме за демократична и дееспособна държава. Отхвърляме този тип управление. Това не е перспектива за България", категоричен беше председателят на БСП.

„Пред нас стои предизвикателството да покажем, че БСП е влиятелен фактор в живота на страната", заяви членът на ИБ на НС на БСП Георги Пирински. Той отбеляза, че моделът на управление на ГЕРБ на принципа „да дойде горският" е порочен. Според Пирински тази философия вече търпи крушение, защото не решава проблемите - те се задълбочават, замазват се и се прикриват.

Специален акцент Георги Пирински постави върху активната социална държава, основана на духа на конституцията и националното съгласие. „Трябва да се освободим от представата, че социалната държава е държава на благоденствието", отбеляза Пирински. Според него тя е призвана  да даде по- друго разпределение на тежестите, тъй като дясната политика прехвърля тежестта само върху хората. Пирински изтъкна и трите опори на тезата за нова социална държава - държавата на гражданите и за гражданите, политиката за хората и за земята и бюджет за стабилност и за конвергенция.

Членът на ИБ на НС на БСП Бойко Великов отбеляза, че въпреки атаките и критиките, БСП успя да съхрани идейната си същност и да запази високо равнище на политически морал. Това е причината според Великов левицата да запазва нивото си на влияние в обществото. Членът на ИБ на НС на БСП изтъкна, че партията може да решава своите вътрешни проблеми на основата на спазването на демократичните правила, провеждането на открита политическа дейност и популяризирането на идеите на БСП в обществото. Великов отбеляза, че промяната и обновлението също са част от функционирането на партията. По думите му е важен балансът между приемствеността и обновлението.

Бойко Великов изтъкна и необходимостта от промяна в подхода към изборния процес, като БСП трябва категорично да се противопостави на манипулациите и на купуването на гласове. По повод идеята председателят на партията да се избира от всички членове, Великов отбеляза, че трябва да се има предвид, че в този случай председателят придобива права, които са в противоречие с характера на партията. Членът на ИБ на НС на БСП постави въпроса и за координацията на структурите на партията по места. „Трябва да направим БСП по- ефективна и дееспособна", заяви Бойко Великов.