БСП е силна, защото е идейна партия

Мар 23, 2012 Новини БСП 0 1277

  Лидерството трябва да бъде лидерство на идеи

 

Лидерството трябва да бъде лидерство на идеи. Това заяви председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на кръгла маса, посветена на политическото лидерство в Европа. Станишев отбеляза, че личностите са важни, но водеща роля имат идеите, политиките и каузите, зад които стоят политическите лидери. „БСП е силна, защото е идейна партия. Нас ни държи нещо повече от това кой е лидер на партията", добави Станишев. Той изтъкна, че БСП е държавническа партия, която винаги е мислела за страната. „Важно е да формираме политики, които дават на хората перспектива и надежда", категоричен беше Станишев. Той  отбеляза, че партията става все по- отчетлива алтернатива на сегашните управляващи и в момента е единствената устойчива и мощна политическа сила, способна да се противопостави на ГЕРБ. Същевременно според него е важно БСП да бъде водеща при търсенето на национално съгласие по важни теми като еврофондовете и многогодишната финансова рамка например.

Станишев отбеляза, че не е лесно да се изгражда лидерски авторитет в БСП. „Отне ми не една и две години да изградя личен авторитет, да разбера тънкостите на партията, да формулирам своята позиция и да съм способен да я отстоявам", заяви председателят на БСП. Той призова младите социалисти да не имитират битките на старите. „Недейте да ни имитирате в лошите практики, концентрирайте се върху политики и идеи", добави лидерът на БСП.

Пред младите социалисти Станишев сподели и опита си като президент на ПЕС. Той изтъкна, че още от избирането му на високия пост, негово основно послание е, че европейските социалисти трябва отчетливо да кажат рецептата си за изхода на Европа от кризата, а именно - инвестиции, растеж, работно места, социална политика. Станишев изтъкна и кампанията на ПЕС специално срещу младежката безработица, както и категоричната позиция срещу АКТА. Той отбеляза, че колкото повече победи има левицата в Европа, толкова повече възможности ще има да реализира политиките си. Президентът на ПЕС даде пример със значението на предстоящите избори във Франция и подкрепата, която лично засвидетелства на кандидата на френските социалисти Франсоа Оланд.

Лидерът на БСП обърна внимание на разликата между политическото лидерство и вождизма, като изтъкна, че опитът е показал, че вождизмът е порочен  и свършва зле. Станишев изрази и категоричното си несъгласие с теза на Бойко Борисов, че властта е кауза. Според лидера на БСП, ГЕРБ се опитва да се превърне в партия-държава и черпи сили от разбиването на държавността и на институциите.