Емилия Масларова откри Център за рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в град Мадан

Мар 04, 2009 Новини БСП 1 1979

100 000 нови работни места ще бъдат създадени в България през тази година   Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова откри Център за рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в град Мадан

100 000 нови работни места ще бъдат създадени в България през тази година

 

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова откри Център за рехабилитация и интеграция на деца с увреждания в град Мадан. Масларова е в града в рамките на провежданите от БСП обиколки на членове на ръководството на партията в страната.

При откриването на центъра министърът заяви, че за по-малко от 3,5 години в България са отрити над 34 подобни центрове, които в момента реално обслужват децата с увреждания в много български общини. Тя подчерта, че за момента е проблем снабдяването с автомобили за всички домове, но Министерството на труда и социалната политика работи по проблема и в края на ноември 2008 г. министерството на пръв път от 20 години насам е закупило нови специализирани автомобили за част от домовете.

Масларова каза още, че за последните четири години в Област Смолян са реализирани 54 проекта на стойност 6 млн. лева, което показва, че общините и неправителствените организации са се научили как да пишат и реализират проекти.

На събитието присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика д-р Димитър Димитров, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Гергана Дрянска и Сотир Ушев, изпълнителен директор на Агенцията по заетостта.

Министър Масларова проведе и срещи с обществеността на град Златоград, където обсъди проблемите за развитието на туризма.

Масларова изтъкна, че Министерството на труда и социалната политика има достатъчно много предоставени възможности за хората, останали без работа заради кризата. От април започва сезонната работа, както и активната работа в областта на селското стопанство, така че се открива възможност на всеки, който иска да работи, да работи и да печели, при това имаме и програми, с които стимулираме и частния бизнес и селскостопанското производство, подчерта социалният министър. Всеки един от нас трябва да бъде активен, категорична беше Масларова. По думите й социалната активност е не е само ангажимент на държавата, а на всеки един от нас, особено в период на криза.

Министърът каза още, че когато говорим за период на криза, ние трябва да защитим първо родното производство, като купуваме само българска стока и посещаваме само българските места за туризъм, за да запазим самите себе си. Относно решението на някои европейски държави да не отварят работните си пазари за българи, министърът изтъкна, че в страни като Германия и Австрия ние никога не сме имали свободен достъп, така че държавите не бива да се притесняват от българските работници. Българските работници са предпочитани, но вече започват да се връщат, така че да не се притесняват и ние не се притесняваме от това, каза още Масларова.

В рамките на дена министър Масларова проведе и среща със симпатизанти и жители на Смолян в залата на планетариума. Официални гости бяха още кметът на община Смолян Дора Янкова и депутатът от БСП д-р Тодор Кумчев. Министърът увери присъстващите, че 100 000 нови работни места ще бъдат създадени в България през тази година. Новите работни места ще бъдат разкрити с проектите, които ще бъдат финансирани със средства от ЕС. Тя изтъкна, че правителството начело със Сергей Станишев е спазило ангажимента си, като от 2005 г. насам са разкрити 359 000 работни места. Министърът припомни, че в периода от 1997 до 2001 г., са били съкратени 360 000 работници, които сегашното правителство е възстановило на работа. Масларова добави още, че 107 000 наши сънародници работят по програмите за временна заетост, като благодарение на тези програми безработните лица, получаващи социални помощи са намалели 4 пъти. По думите й безработицата в България е една от най-ниските в Европа като страната ни е на първо място в ЕС по брой на заетите жени.

Масларова припомни, че за 4 години работната заплата у нас е нараснала с 62%, като заплатите в частния сектор са се повишили с 66%. Направено е много и за нарастването на пенсиите, като е нямало правителство от демократичните промени у нас насам, което да е увеличавало пенсиите два пъти годишно. От 1 април и 1 юли ще има още едно покачване, като максималната пенсия става 700 лв. Министърът напомни и за създадения специално за пенсионерите Сребъренфонд. Масларова отбеляза, че от 2004 г. се забелязва стъпаловидно увеличение на раждаемостта у нас, което по думите й се дължи на активната политика за насърчаване на раждаемостта.