Бойко Борисов има интерес българите да мизерстват

Мар 21, 2012 Новини БСП 0 1458

  Промените в кабинета няма да променят нищо в държавата, защото няма да има никаква промяна в политиката

 

Промените в кабинета няма да променят нищо в държавата, защото няма да има никаква промяна в политиката. Проблемът е, че липсва посока на развитие и път за излизане от кризата. Затъва се в блато на безизходица. Това е трагедия за България. С тези аргументи лидерът на БСП и председател на ПГКБ Сергей Станишев обясни защо левицата няма да подкрепи промените в правителството. Според Станишев отсъствието на Бойко Борисов от парламента в толкова важен за кабинета момента показва, че в България всичко е с главата надолу. „Всеки извън ГЕРБ разбира, че нещата отиват на зле", добави лидерът на БСП. Станишев отбеляза, че днес не хората контролират властта, а властта - хората. Причината е, че колкото по- отчаяни са българите, колкото по- смазани са от битовите проблеми, толкова е по- удобно за авторитарната власт на ГЕРБ. Председателят на ПГКБ обобщи накратко наследството, което ще оставят след себе си сегашните управляващи - опоскана държава с безкрайно обедняло население и нефункциониращи институции.  

Сергей Станишев беше категоричен, че отговорност носи Бойко Борисов и изборът на министри е лично негов. „Отговорността на Борисов е лична и персонална", изтъкна лидерът на социалистите. Той напомни крилатата фраза на премиера, че лесно се управлява държавата, защото има телефон с копчета, с който да се контролират министрите.

По повод смяната на икономическия министър Станишев с възмущение коментира, че не може на третата година от управлението да се констатира, че нищо не е направено. Лидерът на БСП отбеляза, че и до днес не е ясна позицията на правителството за АЕЦ Белене. От друга страна от изказванията на Делян Добрев става ясно, че предстои нов завой в политиката по отношение на шистовия газ. Станишев напомни, че на практика  не е отменено участието на България в АКТА, защото не е гласувано в парламента. „Не се реализираха големите приказки на управляващите. Хаосът е цялостен, но целенасочен", заяви председателят на БСП. По думите му правителството деформира пазарната икономика в страната - държавата участва на пазара в интерес на отделни играчи и се удря малкия и среден бизнес. „Това е неприемливо и няма да се промени със смени на министри", категоричен беше Станишев.

Според лидера на БСП реформа в здравеопазването не може да бъде направена в оставащата година. Станишев напомни, че на практика бяха откраднати 1,4 млрд. лв. здравни вноски на българите. „Каква реформа ще правите сега като няма пари?", обърна се председателят на ПГКБ към мнозинството. По думите му здравният сектор е съсипан, болниците са пред фалит, като задълженията вече са близо 600 млн.лв. „Болниците не могат да функционират като търговски дружества", заяви Станишев. Той изтъкна още, че БСП никога не е приемала да се направят здравни каси за богатите, а публичната здравна каса да поеме бедните. Станишев попита и защо не е направена досега здравната карта. Той напомни, че заради липса на контрол и заради разпарчетосването на пазара лекарствата са поскъпнали, като някои от тях с 400% за една година. „Първият принцип е да не се навреди - на хората и на системата", напомни Станишев на управляващите.  

 

ИЗКАЗВАНЕ 

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

по време на дебатите в парламента по промените в кабинета

 

Уважаема госпожо председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин министър, няма как Коалиция за България да подкрепи предлаганите промени от Министерския съвет, но не заради личните качества на кандидатите, а заради това, че няма да има никаква промяна в политиката.

Първо, същностният въпрос и дискусията, която трябва да се води в Народното събрание извън секторните политики, е за това как функционират днес българската държава и българското правителство.

Фактът, че министър-председателят за пореден път отсъства от тази пленарна зала, показва, че в България всичко е обърнато с главата надолу, с краката нагоре, защото във всяка нормална демократична европейска държава правителството, властта е под контрола на обществото, на гражданите. При нас в резултат на управлението на ГЕРБ стана обратното - правителството, властта контролират гражданите и обществото и отношението към парламента е много демонстративна илюстрация именно на този начин на функциониране на държавата, който е безкрайно порочен.

Няма да подкрепим предложените промени, защото не отделни министри носят отговорност за техните успехи или неуспехи - очевидно неуспехи, след като ги сменят. Защото в тази власт, която е еднолична по своя характер, отговорността трябва да носи министър-председателят. Неведнъж господин Борисов е казвал и демонстрирал, че министрите са обикновени изпълнители на неговата воля. Дори беше казал една крилата фраза, че много лесно се управлява държавата, защото има телефон с копчета - дава разпореждания и министрите изпълняват. Това е реалната картина. Няма как господин Борисов да се скрие от своята отговорност, защото изборът на министрите и досега е негов личен избор. Предлага ни се четвърти министър на здравеопазването. Че кой предложи предишните?! Не са ясни мотивите - нито за смяна, нито за предложения.

И пак повтарям - големият проблем е, че няма да има никаква промяна в политиката. Това е трагедия за България, защото всеки извън ГЕРБ разбира, че нещата отиват на зле - и в икономиката, и в здравеопазването, и изобщо в държавата. Следващото правителство ще получи една опоскана държава - опоскана във финансово отношение, без никакви резерви, с рязко увеличен дълг на държавата, с безкрайно обедняло население, с институции, които не функционират нормално и не могат да придвижат нещата. Това ще бъде наследството на ГЕРБ. И не го казвам със злорадство, защото не ГЕРБ ще управлява след това. Става дума има ли изобщо перспектива, има ли изобщо политика?!

Не може на третата година премиерът да уволни министъра на икономиката, защото констатирал към края на мандата, че нищо не се е променило в икономиката и нищо не било свършено. Е, как така?! Как така?! Абсурдна ситуация!

Да, действително министър Трайков допусна много грешки като икономически министър, в това число и много провали, защото не се реализира нито една от големите приказки през тези години. Ние и досега не можем да разберем каква е позицията на българското правителство. Ето, днес двама народни представители от две различни парламентарни групи предложиха да изслушаме премиера за „Белене". Кажете ми - две години и половина не може да се вземе решение?! Къде отиваме? Започна се от едни приказки колко безсмислен бил този проект, мина се през обяснение, че без „Белене" българските граждани ще плащат много по-висока цена, стигна се до всякакви усуквания, но и до ден днешен не знаем каква е политиката на правителството. Новият министър знае ли? Очевидно не!

Впрочем господин Добрев вече заяви, че отново ще повдигне темата за обсъждане за добива на шистовия газ - пореден завой в политиката на това правителство. Дава се разрешение за шистов газ, слага се мораториум, сега пак ще се разрешава. За АКТА - подписва се, отменя се или по-точно се замразява, защото не е отменено българското участие в АКТА. Ако е отменено, дайте да го гласуваме в парламента, да отхвърлим ратификацията. И така - във всеки сектор! Няма никаква последователност.

Хаосът е цялостен, но целенасочен. Защото в този хаос всъщност се прокарва една линия - много видима и чрез решенията на Министерския съвет, и чрез законите, които се приемат от мнозинството. Това е линия, в която се деформира тотално нормалната пазарна икономика. Деформира се и се унищожава принципът на конкуренция. Държавата участва на пазара в интерес на отделни играчи във всеки сектор, който се вземе, и се изгражда всъщност един държавен монополистичен, олигархичен модел на пазарната икономика. Това е неприемливо и то няма да се промени с никакви лични промени и смени на министри при тази власт. Защото ударът в икономиката от политиката на правителството е върху малкия и среден бизнес. В България той вече е съсипан в резултат на тази целенасочена политика на правителството. И това няма да бъде поправено от господин Добрев, въпреки, може би, най-добри лични намерения, защото линията няма да я определя той. Той ще е изпълнител. Ако се опита да се противопостави на нещо, и той ще бъде сменен. Нищо не се определя от министрите!

Уважаемата кандидатка за министър на здравеопазването заяви много амбициозни намерения за реформи. Ами ако не сте направили реформи за две години и половина, то поне посока да има! Кога ще я направите в последната година?! Няма да я направите!  Проблемът обаче отново е друг.

Здравеопазването, този ключов обществен сектор, който засяга всеки човек в страната - от новороденото бебе до най-възрастния човек - е съсипано в резултат на волунтаризъм - волунтаризъм, който не разбира изобщо системата. Защото тъй наречената реформа, която уж беше стартирана, се мотивираше единствено от финансовите възможности на държавата, а не от нуждите на сектора. Казва се: „Пари няма, режем болници, режем разходи, въвеждаме нови критерии" - критерии, които фактически ги тласкат към фалит. И днес огромна част от обществените, публичните болници - държавни и общински, са в предфалитно състояние. Колко са задълженията в сектора? Близо 600 млн. лв. Как ще оправите това състояние? Сега трябват радикални промени! Болниците не могат да функционират вече като търговски дружества. Трябва държавата да поеме своя ангажимент към общественото здравеопазване.

Споменахте за прозрачност в изразходването на средствата на данъкоплатците за здравни вноски. Извинявайте, но кой открадна парите на българските граждани за здравни вноски -  1 млрд. 400 млн. лв., които бяха в резерва на държавата, които бяха запазени именно за здравна реформа, за да има финансово подплатяване на тази реформа?! Какво направи министър Дянков? Прибра ги в общия кюп. Само че това не е общ данък. Това са пари, които хората дават целево за здравеопазване. Каква реформа ще правите сега, като няма пари? Всяка реформа освен идея изисква и финансов ресурс.

Няма как да подкрепим и тази теза, че трябва да се демонополизира Здравната каса. Да, трябва да има здравна конкуренция, обаче БСП като лява партия никога не е приемала (имали сме спорове с нашите партньори в предишното правителство), че е имало възможност да се направят здравни каси за хората с много пари, които могат да си внасят по-големи вноски и да получават качествено здравеопазване, а публичната Здравна каса да поема бедните. Реално това е опасността при демонополизация. Говори се пак за здравна карта. Ами защо не е направено за две години и половина? Въпросът не е само в това.

Първо, не можеш самоцелно да съкращаваш болници, да ги унищожаваш фактически, ако не си осигурил спешна помощ преди това, ако не си осигурил елементарно здравеопазване в по-малките и в по-отдалечените общини. Първият принцип в здравеопазването е да не се навреди на хората и на системата.

За каква прозрачност говорим, след като стана ясно, че цените на лекарствата в резултат от липса на контрол, в резултат от фактическо разпердушинване, разпарчетосване на пазара са поскъпнали с около 40%? Някои лекарства за онкоболни, за социално значими болести са поскъпнали с 400% за една година! Как стана това? Това е резултат от политика. Миналата година, освен че се намали контролът като цяло от това правителство, но се въведе нецентрални търгове с референтни цени, а всяка болница да си прави търговете. Ами, как няма да скочат цените? Как няма да скочат?! Това е приказката: че промените в кабинета, независимо от лични качества на министри, няма да променят с нищо състоянието на държавата. Сгрешена е посоката. Всъщност няма посока на развитие. Няма посока за излизане от кризата. Напротив, има затъване в едно блато на безизходност за хората.

Искам да кажа още една констатация - тази политика не е случайна. Споменах, че пирамидата е обърната - не хората контролират властта днес, властта контролира хората. И колкото по-отчаяни, бедни, безизходни са те и ежедневно се борят с битови проблеми, които ги смачкват, толкова е по-удобно. Защото това е начинът на една авторитарна власт.

Няма да подкрепим промените в кабинета защото те потвърждават едно статукво. Защото в залата го няма човекът, който носи отговорност за цялата тази картина и за политиката. А той се казва господин Бойко Борисов - министър-председателят на Република България. Неговата отговорност за всички резултати на това правителство е лична, персонална.

Затова Коалиция за България ще гласува против промените в кабинета.