Сергей Станишев: Промяната може да дойде само чрез избори. Никаква промяна не може да бъде постигната със смяна на пешките в правителството

Мар 20, 2012 Новини БСП 0 1365

Промяната може да дойде само чрез избори

Промяната може да дойде само чрез избори. Никаква промяна не може да бъде постигната със смяна на пешките в правителството, категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след редовното заседание на ИБ на БСП в централата на партията днес. Според Станишев смените на двамата министри от сегашния кабинет нямат никакво значение, защото не се променя нищо в политиката. „В една власт, която е еднолична, няма как към средата на управлението изведнъж с учудване да констатираш, че нищо не е направено в икономиката и че лекарствата са скочили с 40%", заяви Сергей Станишев. Той допълни, че ПГКБ няма да подкрепи промените в кабинета в Народното събрание.

Според Сергей Станишев най- големият проблем всъщност е посоката на развитие на страната, която тотално е затънала в следствие на управлението на ГЕРБ. „Големият проблем е посоката на развитие на страната- ако такава въобще има", заяви лидерът на БСП и постави под съмнение способността на министър- председателя и ръководството на ГЕРБ изобщо да правят политика, припомняйки редица факти- сред които срива в икономиката и разбития малък и среден бизнес. „Основният проблем е какво се случва с икономиката, какво се случва с хората в страната?", възмути се лидерът на БСП, като припомни, че за две години и половина управлението на ГЕРБ е произвело нови 300 000 безработни българи.

По темата за Сребърния фонд Сергей Станишев припомни, че правителството взема реални пари от фонда, а връща хартийки без никаква гаранция, като по този начин застрашава пенсионната система на страната. „И всичко това, защото не могат да си съберат приходите, защото контрабандата е титанична и не могат да закърпят дупките в бюджета", отбеляза Сергей Станишев.

Изключително тревожно според лидера на БСП е и състоянието на проекта „Белене". „Изначално АЕЦ „Белене" беше замислена от предишното правителство като български проект- с 51% българско участие. Беше намерен стратегически инвеститор RWE, който беше изгонен. Сега съществуват два риска. Първо- оскъпяване на проекта с неясни мотиви и вероятно договорки зад завесата и второ- България да загуби контролния пакет", каза Сергей Станишев. Сергей Станишев отбеляза, че България се управлява от своеобразен Триумвират- Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков. „Цветан Цветанов е отговорен за цялата ченгджийница, която се разгръща в България. Симеон Дянков е отговорен за потрошаването на държавния резерв, а Бойко Борисов е координатор на всичко това. Имаме правителство, което е неспособно да води политика, а цената на всичко това плащат хората", каза още лидерът на БСП.

Депутатът от ПГКБ  Петър Димитров отбеляза, че нивата на българската икономика, енергетика и туризъм са паднали под нивата си от 2009 година. Бившият икономически министър каза това по повод думите на премиера Борисов, че най-важните сфери от икономиката на страната са от нивата през 2009 година. „Дори и това не е вярно, защото строителството е на -35%, операциите с недвижими имоти са на -16%, аграрният сектор е на -11%, индустрията е на -7%, а търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството са на нива от -4,5%. Това е жестоката картина в резултат на управлението на Трайчо Трайков", заключи Петър Димитров. Депутатът от Левицата припомни някои от провалите на бившият икономически министър,  сред които са проектът „Белене", увеличаването на хранилището в Чирен, терминалите за сгъстен газ, новите газови договори и изгонването на ключови инвеститори като EON и ENEL.