Сергей Станишев включва БСП в европейската лява вълна

Мар 19, 2012 Новини БСП 0 1188

  Има всички шансове да се създаде лява вълна в Европа

 

Има всички шансове да се създаде лява вълна в Европа. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев след завръщането си от Франция, където подкрепи фаворита в кандиадт-президентската надпревара Франсоа Оланд. Станишев заяви амбицията си да включи и БСП в европейската лява вълна като спечели следващите парламентарни избори в България. „Амбицията ми е БСП да бъде първа политическа сила", категоричен беше Станишев.

Президентът на ПЕС изрази увереност, че през 2013г. ще има сериозна промяна в европейската политика, защото ще има много повече премиери - социалисти и социалдемократи. Станишев напомни, че през последните четири месеца има трима нови премиери от социалистическото семейство - в Белгия, Хърватия и Словакия. Предстоят избори във Франция, Румъния и Литва. „След победата на Франсоа Оланд във Франция, политическата ситуация в Европа ще бъде много различна", категоричен беше лидерът на социалистите. Причината е, че Оланд възнамерява да постави на европейско ниво въпроса за неефективната дясна политика, която се свежда единствено до орязване на разходи.  Според Оланд Европа се нуждае от втори План Маршал, с акцент върху  инвестициите, растежа и работните места. „Само по този начин Европа ще бъде тази мечта, която винаги е била за огромна част от европейските граждани", коментира Станишев. Той оцени високо приоритетите на Оланд, сред които - солидарността, взаимната помощ, интеграцията, равноправието.

Станишев обърна внимание на значението на европейската политика като обясни, че решенията, които се взимат в Европа, са важни за всяка една страна-членка. „Не можем като Барон Мюнхаузен да се извадим от блатото на кризата хващайки се за собствената си коса", добави лидерът на БСП. По думите му са нужни промени в политиката - както на европейско, така и на национално ниво. „Никой не може да управлява България успешно без да може да говори на европейски език, да разбира какво се случва в Европа, да има авторитет и гласът му да бъде чуван в Европа", заяви Станишев.

Според Сергей Станишев е важно БСП да се покаже като европейската лява партия, с европейска платформа. Според лидера на социалистите БСП трябва да се концентрира върху политиките и алтернативите, които предлага за България. „Всичко останало са дребни игри и лични амбиции", добави председателят. По думите му БСП следва да покаже, че от една страна e единна, а от друга е последователна срещу ГЕРБ. „Имам самочувствието, че съм политическото лице в БСП, което винаги е имало ясна позиция по отношение на ГЕРБ", добави Станишев. Той определи идеите за отлагане на конгреса на БСП като дребни мишкувания и отказа да влиза в пререкания с хора от партията. Много по- важно според лидера на социалисти е след конгреса БСП да се занимава само с политическия си опонент - „а не да си гледаме пъпа, както някои очевидно искат заради лични амбиции", добави Станишев.

Попитан за дейността си като президент на ПЕС, той отбеляза, че  вече има позитивни резултати и оценки. „Искам да покажа, че български политик може успешно да се справи с тази задача", заяви Станишев, като подчерта, че водеща за него е отговорността му пред БСП и пред България.

Преди началото на брифинга Станишев почерпи журналистите с бонбони по случай именния ден на дъщеря му Дария. Представителите на медиите пожелаха Дария да носи много радост на родителите си, да бъде умна като баща си и красива като майка си.

След пресконференцията лидерът на БСП отпътува за Ловеч, за да се включи в инициативата на Стефан Данаилов в подкрепа на българската духовност и култура.