Сергей Станишев подкрепи инициативата на Стефан Данаилов за възраждане на българската култура и духовност

Мар 19, 2012 Новини БСП 0 1263

Проблемите на културата се задълбочават, необходими се реални инициативи на местно и на национално ниво

Проблемите на културата се задълбочават, необходими се реални инициативи на местно и на национално ниво. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Ловеч. Той посети града, за да подкрепи инициативата на Стефан Данаилов, която според Станишев ще бъде от голяма практическа полза за хората на културата и духовността. В Ловеч Стефан Данаилов постави началото на поредица от срещи с интелектуалци и представители на културата от цялата страна. Днес се събраха дейци от четири града - Ловеч, Търново, Габрово и Плевен. Дискусии предстои да се проведат във всички райони за планиране.

Сергей Станишев напомни, че защитата и възраждането на българската култура беше кауза за Стефан Данаилов като кандидат за вицепрезидент и днес той продължава активно да работи в тази посока. Лидерът на БСП напомни за огромната работа, която Данаилов свърши и като министър в предишното правителство. Според Станишев една от големите тревоги днес е състоянието на читалищата. Председателят на БСП изтъкна, че този уникален български продукт е много ценен, особено за по- малките населени места.

„Не смятам, че реформата в сценичните изкуства е най- правилната", коментира от своя страна Стефан Данаилов. Според него е задължително изработването на стратегии за развитие на културните процеси в големите градове. Той постави въпроса и за европейските средства, които могат да се използват за паметниците на културата, ремонтите на театри и опери.

Стефан Данаилов обяви, че тази вечер в Ловеч негови студенти представят своето актьорско майсторство. Средствата от благотворителния спектакъл ще бъдат дарени на два центъра за деца, лишени от родителски грижи.