Сергей Станишев: Смяната на пешки не решава проблемите

Мар 16, 2012 Новини БСП 0 1592

Необходими, но недостатъчни - с тези думи председателят на ПГКБ и лидер на БСП Сергей Станишев определи поредните оставки в правителството на Бойко Борисов

Необходими, но недостатъчни - с тези думи председателят на ПГКБ и лидер на БСП Сергей Станишев определи поредните оставки в правителството на Бойко Борисов. „Като се сменят пешки, без да се променя посоката на развитие на страната, не се решават проблемите", обясни Станишев. По думите му на мястото на сменените министри идват хора, които също са част от проблема. „Какво се променя на практика? Има само констатации, че нищо не е свършено - това не е достатъчно", категоричен беше лидерът на БСП. Станишев напомни, че през последните месеци страната ни се движи от скандал към скандал, като всеки следващ запушва предишния. „Като цяло средата е безумна. Държавата става непредсказуема, а това е опасно", коментира председателят на социалистите.

Сергей Станишев изтъкна редица основания за оставките на здравния и на икономическия министър. „Резултатите от тяхната работа са отчайващи", обобщи лидерът на БСП. Той напомни, че предстои да се избере четвърти здравен министър в рамките на три години. „Здравеопазването е в абсолютен колапс", заяви Станишев. Той изтъкна, че задълженията на държавните и общински болници доближават 600 млн.лв. - те са пред фалит, нямат средства за основни дейности, независимо от това, че бяха откраднати парите на хората за здравни вноски. Според Станишев здравният министър носи отговорността и за политиката в областта на лекарствата. Те скочиха в пъти - в резултат на политика на правителството на ГЕРБ. Лидерът на БСП  коментира оправданията на министъра - че сме били малък пазар и затова са високи цените. „Кой раздроби пазара?", попита Станишев. Той отбеляза, че единният  пазар с референтни цени в предишния мандат доведе до намаляване на цените и до облекчаване на тежестта върху пациентите и държавата. Сега управляващите направиха 300 мини пазарчета.

„В областта на икономиката и енергетиката твърде късно Бойко Борисов открива, че всъщност нищо не е направено от Трайчо Трайков", коментира Станишев. Според него е налице тотален срив на външните инвестиции, дори в сравнение с кризисната 2009г. - за три години намаляват три пъти. „Данните за януари са отчайващи за страната", добави лидерът на БСП. По думите му няма никакво движение по всички основни и важни за България енергийни проекти - Бургас-Александруполис, Белене, Южен поток, Набуко. Станишев изтъкна, че дори не бяха направени газовите връзки с Румъния и Гърция, което е сравнително лесно. Според председателя на ПГКБ последният резил с Катар е показателен за политиката в сектора.

Сергей Станишев напомни за наличието на тежки проблеми и в друг един сектор. Лидерът на БСП изтъкна, че вътрешният министър продължава системно да злоупотребява с власт за партийни цели, продължава да ползва МВР не за борба с престъпността, а за оказване на натиск, репресии и нарушаване на гражданските права, както и поощрява полицейското насилие.

Председателят на ПГКБ коментира оставката на Иван Драшков с думите: „Очевидно по върховете на властта има голямо напрежение. Очертава се тенденция - когато Драшков освободи ДАНС, идват избори и правителството си ходи".

Сергей Станишев отбеляза, че БСП ще продължи категоричната си опозиционност към управляващите. „Те не дават никаква перспектива за страната и за хората. Няма светилна в тунела, България затъва в блато", заяви с тревога лидерът на социалистите.