Ивайло Калфин: ЕС бърка с решението за кризата

Европейският съюз има небалансиран подход по отношение на решенията за изход от кризата, заяви Ивайло Калфин в изказване по време на ключовия дебат за резултатите от Европейския съвет на 1 и 2 март, който евродепутатите проведоха днес с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпойп в Страсбург

Европейският съюз има небалансиран подход по отношение на решенията за изход от кризата, заяви Ивайло Калфин в изказване по време на ключовия дебат за резултатите от Европейския съвет на 1 и 2 март, който евродепутатите проведоха днес с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и с председателя на Съвета на ЕС Херман ван Ромпойп в Страсбург.

Според Калфин Европейската комисия и страните членки само казват, че стабилност и доверие, не могат да се постигнат без растеж и динамична икономика. В същото време те залагат твърде на фискалните икономии, без да осигуряват нужната подкрепа за мерките, които могат да донесат растеж и увеличаване на трудовата заетост.

"Фискалните мерки са предвидени в законодателството и тяхното неспазване води до сериозни санкции. От другата страна, откъм растежа сме свидетели само на добри пожелания, без необходимата бюджетна подкрепа. И резултатите са пределно ясни", заяви Калфин.

Той даде за пример Гърция, откъдето се завърна преди няколко дни като член на алтернативната тройка, която Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент натовари със задача да предложат мерки, които могат да съживят икономиката и да доведат до отваряне на нови работни места:

"Гръцката икономика е в състояние на свободно падане и не може да обслужи растежа. Това ли иска да подкрепим председателят на комисията Барозу?"

Според Калфин ЕС трябва да се концентрира върху извършването на структурни реформи, върху частично овзаимностяване на дълга (издаване на общ дълг чрез облигации) и върху повече бюджетни инвестиции, за да може да разчита на успешно излизане от кризата.

Цялото изказване на Ивайло Калфин можете да намерите на: http://www.kalfin.eu/защо-куца-растежът-на-ес-p_read1717.html