Калфин: Холандия трябва да се разграничи от ксенофобския сайт

Интернет страницата на холандската Партия на свободата е "злонамерена инициатива, насочена към създаването на разделение в обществото и извличането на политически активи за сметка на работниците от Централна и Източна Европа"

Интернет страницата на холандската Партия на свободата е "злонамерена инициатива, насочена към създаването на разделение в обществото и извличането на политически активи за сметка на работниците от Централна и Източна Европа".

Това заяви Европейският парламент в специална резолюция по повод отворения през февруари портал, в който холандските граждани са призовани да подават оплаквания срещу имигрантите от Източна Европа, включително България.

Текстът на декларацията беше предложен по идея на 34-има депутати от шест от седемте основни парламентарни групи в Европейския парламент.

В него се призовава холандският премиер Марк Рюте да заклейми категорично и да се дистанцира от кампанията на Партията на свободата, а властите да проверят дали инициативата не подтиква към подбуждане към омраза и дискриминация.

"Ксенофобският сайт на една холандска партия, на чиято подкрепа се крепи правителството, не е частен въпрос. В ЕС трябва да можем да си казваме, но и да си чуваме критиките. Европейските институции съществуват, за да осигурят на гражданите спазването на ценностите и законодателството на Общността". Затова те, както и холандските институции, трябва да имат ясна и принципна позиция", заяви Ивайло Калфин, който е един от вносителите на документа.

Европейският парламент заяви в декларацията, приета с голямо мнозинство преди малко в Страсбург, че уебсайтът противоречи на основните европейски ценности. Евродепутатите обръщат внимание, че работниците от новите страни членки са оказали положително въздействие върху развитието на холандската икономика и не са предизвикали сериозни смущения на пазара на труда.

Депутатите обръщат внимание, че през последните години ангажираността на холандското правителство към европейската интеграция значително е отслабнала и това е видимо и по блокирането на влизането на България и Румъния в Шенген.