Декларация на ПГКБ, прочетена от народния представител Пенко Атанасов

Мар 09, 2012 Новини БСП 0 1145

  Нашата декларация от името на ПГКБ е продиктувана от нашето силно безпокойство от управлението на сектор Земеделие от министър Мирослав Найденов и провалът на политиката на ГЕРБ в управлението на земеделието, храните и горите

 

Нашата декларация от името на ПГКБ е продиктувана от нашето силно безпокойство от управлението на сектор Земеделие от министър Мирослав Найденов и провалът на политиката на ГЕРБ в управлението на земеделието, храните и горите.

Кадровата политика на Министъра - Драмата с назначаването на Калина Илиева доведе до това, че страната ни върна 100 млн. лева по програма САПАРД поради факта, че бяха подготвени списъци с фирми, които според госпожа Илиева са в конфликт на интереси. Фирмите осъдиха ДФЗ и съответно проектите се плащат от българския бюджет. Следващите смени в ДФЗ до момента четири на брой - също не доведоха до положителен резултат в усвояването на фондовете. Страната ни е усвоила едва 27.8% от средствата по ПРСР, като 355 млн. лева не бяха усвоени от бюджет 2009 г. и бяха прехвърлени в гаранционен фонд, който не е ясно как ще се използва и най-вероятно средствата трябва да бъдат върнати през 2015 година.

Друг  фрапантен пример е Агенцията по рибарство и аквакултури -  колко са сменените ръководители? До тук трима. Пълен провал в усвояването на европейските средства, странни назначения на музиканти, рехабилитатори и т.н.

Напоителни системи - Скандалното назначаване на Георги Харизанов за председател на борда -  човек без  образование, осъден и т.н. По системата надолу назначени специалисти, които нямат нищо общо със спецификата на работа. Не е случайно, че изчезнаха язовири от баланса на МЗХ.

В резултат на създаването на Агенция по храните и желанието за въвеждане на нещо като рецепти, цените на млечните и месни продукти се повишиха рязко. По данни на НСИ цената на салама средно от 6 лв. стана 9 лв., хлябът 1 кг  през 2009 г. струваше 80 ст., сега е 1,60лв., яйцата - 20 ст. За 1бр. през 2009 г., а сега гонят 50 ст.

1 кубик дърва през 2009 г. беше около 30лв. Сега е 50 лв. Факт е, че за последните две години ръстът е с повече от 25 на сто. Рекетът над дребния е среден бизнес е тотален. През 2010 и 2011 година вносът на продоволствени стоки отчита ръст. Дойде ред и на яйцата и Найденов се яви защитник на потребителите, като пропусна да каже защо прилага директивата за щастливите кокошки, защо не бяха осигурени средства от ДФЗ за инвестиции в бранша и т.н. Министър Найденов първо осигурява условията за ръст в цените и после самоотвержено започва да се бори - според него със спекулата.

Подпомагането на земеделските производители - средствата от националния бюджет ежегодно намаляват, а обещанията за подкрепа са ден за ден. Факт е, че по времето на Найденов са регистрирани 18 национални протеста. Може би най-голямата лъжа, която министърът реализира повече две години, е нотификацията и връщането на акциза за горивата на земеделските производители. От 2010 година насам се обещава, но все още няма резултат и тенденцията е да не се прилага тази норма и през 2012 година. Нека да си спомним и подписаната финансова рамка за 2012 година със земеделските производители, която с приемането на бюджета беше намалена с 50 на сто. Всички ограничения се обясняват  с кризата, а в същото време бонусите на ДФЗ и централно управление на МЗХ са от порядъка на 3 млн.лева.

Законите, които се променят и гласуват, са в голямата си част непрофесионални и защитават лобистки интереси. Типичен пример е последната промяна в Закона за горите. През месец април 2011 г. беше приет нов Закон за горите. Въпреки изразените притеснения от нас за прилагането на новото законодателство и процедурите, законът беше приет набързо и на инат. Сега вече ни се предлага нова промяна на закона за горите. Както е отразено и в мотивите на вносителите за тази нова промяна - МЗХ  имат празноти в охраната, дърводобива, транспортирането на дървесина и т.н. Това налага спешна промяна на закона, с което управляващите на практика си признават, че не са оценили всички аспекти и механизми на приложение на законопроекта.

Последните шмекерии  на министър Найденов за продажба на дървесина през борсата взриви бранша. Действията на му по регламентиране на условията за добив и търговия с дървесина показаха истинското лице на министъра:

 

  • Министърът не се интересува и не уважава труда и мнението на хората от бранша. В противен случай нямаше безцеремонно да затрие 6-месечния труд за изработка на проект на наредба.
  • За министъра са по-важни интересите на тесен кръг фирми около ГЕРБ, отколкото интереси на големи преработвателни компании, даващи работа на хиляди хора и произвеждащи милиони левове продукция. В противен случай нямаше да ги остави да бездействат с месеци.
  • За министъра конкуренцията означава да знае предварително на кого и на каква цена ще продава дървесината. Фактът, че тази цена е с 40% под пазарната и ощетява обществения интерес с милиони левове, не го трогва.
  • Министърът обвини дървената мафия за проблемите, но не забеляза, че и днес тя седи много близо до него. Иначе как да си обясним например, че например Държавно горско стопанство в Етрополе продаде за две години над 50 000 куб. метра дървесина за огрев на цена около 6 лева / куб.метър.

Решението е просто - ясни правила, прозрачна и достъпна търговия с дървесина, държавен контрол, достатъчно приходи за развитие на горското стопанство. Това обаче може да се случи, ако министър Найденов не пречи. А е най-сигурно, че няма да пречи, ако го няма.

Крайно време е след като той самият не си подава оставката, господин министър-председател, Вие да му я поискате. Какво още трябва да се случи най-накрая, че Вие да приемете действия по отстраняването на министър Найденов!