Позиция на БСП и на ПГКБ за Сирия

Мар 08, 2012 Новини БСП 0 1524

ПОЗИЦИЯ   на Изпълнителното бюро на НС на БСП и на ПГКБ относно развитието на ситуацията в Сирия   БСП от самото начало подкрепя процеса на демократизация в страните от Северна Африка и Близкия Изток

ПОЗИЦИЯ

 

на Изпълнителното бюро на НС на БСП и на ПГКБ

относно развитието на ситуацията в Сирия

 

БСП от самото начало подкрепя процеса на демократизация в страните от Северна Африка и Близкия Изток. Той трябва да доведе до дългосрочна стабилност, сигурност, социален прогрес и възходящо икономическо развитие. Само така може да се отговори на очакванията на младите хора, които дадоха началото на т.нар. Арабска пролет.

Регионът е твърде разнообразен и процесите се развиват с различна скорост и обхват. Не е възможно да бъдат прилагани общи формули, всяка страна има своите особености, съответно и свой специфичен преход, който в някои случаи е съпроводен с много насилие и смърт на мирни граждани.

 

Вълната от протести срещу авторитарните режими в региона достигна и Сирия още през март 2011г., като мирните демонстрации бяха посрещнати с жестоки репресии. Според оценките на ООН за 11 месеца броят на смъртните случаи е достигнал близо 5500, задържани са 69 000, от които са освободени 32 000. Между убитите и задържаните са и стотици деца. Потвърждават се информации и свидетелства за масови нарушения на правата на човека, извършени от сирийските силови структури, включително убийства, отвличания, изтезания и малтретиране на задържани лица. Десетки хиляди сирийски бежанци са потърсили убежище в съседна Турция. Тежката ситуация в Сирия се отразява негативно и върху Ливан, с което заплашва стабилността в целия регион.

 

Oбещанията за реформи и амнистии на президента Башар ал Асад така и не бяха осъществени, с което режимът загуби както вътрешна, така и международна легитимност. Инициативите на международната общност до този момент не доведоха до положителен резултат. В ситуация на продължаващи военни действия, граничещи с гражданска война, режимът в Сирия организира референдум за промени в Конституцията -  закъсняла стъпка, която няма да промени посоката на събитията.

 

Като има предвид развитието на ситуацията досега, БСП:

  • Изразява солидарност със сирийския народ и поднася своите искрени съболезнования на семействата на жертвите.
  • Настоява за незабавно прекратяване на военните действия както от силите на режима, така и от паравоенните формирования на опозицията и осигуряване на хуманитарни коридори до бедстващото население.
  • Подкрепя засилване на натиска и установяване на ефективни санкции срещу режима, включително прекратяване на всякакви оръжейни доставки. Смята за контрапродуктивни призивите за въоръжаване на опозицията, което би довело само до засилване на военната конфронтация.
  • Призовава за единодействие на международната общност и гарантиране на пълно съдействие за мисията на специалния пратеник на ООН по кризата в Сирия Кофи Анан.
  • Подкрепя предложения от Арабската лига план, който предвижда доброволно оттегляне на Башар ал Асад от управлението на страната и осигуряване на мирен преход към демокрация, основана на многопартийна система, зачитане на правата на човека, свобода на медиите. Подчертава необходимостта всички бъдещи етапи от развитието на Сирия да поставят във фокус защита на правата на етническите и религиозните малцинства в страната.
  • Присъединява се към призивите за подобряване на координацията между опозиционните групи в Сирия и предлага започването на широк и приобщаващ политически диалог в страната за гарантиране на национално помирение и дълбоки демократични реформи.
  • Отхвърля възможността за чуждестранна военна намеса в Сирия без санкция на Съвета за сигурност на ООН и призовава българското правителство да се въздържа от позиции, които биха могли да се тълкуват като подкрепа за подобни действия.
  • Приканва българското правителство да предприеме всички необходими действия, насочени към гарантиране на сигурността на българските граждани в Сирия.