Петър Димитров: След края на управлението на ГЕРБ България ще бъде под нивото от 2008г.

Мар 02, 2012 Новини БСП 0 1243

Дано България по- скоро се отърве от това „успешно" управление

Дано България по- скоро се отърве от това „успешно" управление. С тези думи депутатът от ПГКБ Петър Димитров иронизира опитите на ГЕРБ да похвали управлението си. „След края на вашето управление България ще бъде под нивото от 2008г.", обърна се депутатът от левицата към мнозинството. Той напомни, за опуканите от ГЕРБ милиарди от фискалния резерв и за новия дълг от 2 милиарда. „Като теглим чертата се получават поне 10 милиарда - бонуси, които вие сте събрали от българите, от българската икономика, от миналото управление, за да ги трансформирате в говорене за вашия мним успех", отбеляза Петър Димитров.

Депутатът от левицата коментира бонусите, които държавата раздава на себе си. „Държавата е прибрала 630 милиона от държавните предприятия - с благородната цел да ги дадете на себе си. И вие ги раздавате. Да видим сега как ще ги върнете", заяви Димитров. Той изтъкна, че за Белене управляващите са опукали 320 милиона лева, с което се декапитализира НЕК. „Защо декапитализирате Булгаргаз? В чии частни джобове влизат тези пари?", попита депутатът. Той напомни за конфискацията на парите на Здравната каса. „Вие декапитализирахте здравната система!", обърна се Димитров към управляващите.

Според Петър Димитров капакът на планираното от ГЕРБ е Сребърният фонд. Той на кратко обясни какви ще бъдат последиците: „Ще издадем държавни ценни книжа, министър Дянков ще вземе 1,8 милиарда лева, за да ги похарчи сега незабавно. И откъде ще дойдат след това парите и по- големите лихви? Ще ги събере от българските данъкоплатци!".

От парламентарната трибуна Пламен Орешарски разкритикува финансовия министър. „Макроикономиката не ви е силна страна", обърна се депутатът към Симеон Дянков. „Когато аз влязох в мандат, не съм плакал като малко дете за заварени задължения", напомни Орешарски. По думите му пропаганден, но не и експертен подход е когато едно правителство, което увеличава дълга и намалява резервите се присмива и критикува друго правителство, което вършеше точно обратното -увеличаваше резерва и намаляваше дълга.