Изявление от името на ПГКБ

Мар 02, 2012 Новини БСП 0 1312

  ИЗЯВЛЕНИЕ на зам

 

ИЗЯВЛЕНИЕ

на зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

от името на Парламентарната група на Коалиция за България

 

 

 

         Взимам думата от името на ПГКБ във Ваше присъствие, господа министри, като хора, които имат пряко отношение към темата за допълнителните трудови възнаграждения, получени от министри, зам.-министри и висши представители на администрацията. Очевидно е, дами и господа от мнозинството, че не разбирате в какво точно е проблемът и същността на сегашния скандал с допълнителните възнаграждения. За съжаление като част от това неразбиране вече се проявява и министър-председателят, въпреки първоначално окуражителните знаци като искане на оставки,  уволнения, включително изявления за връщането на получените бонуси, което само по себе си трябва да бъде приветствано и подкрепено, въпреки че е много далече от решението на тези проблеми.

         Проблемите са не толкова и не само заради получените от министри, зам.-министри и шефове на агенции и на комисии и други висши чиновници, представители на администрацията, които са получили допълнителни средства и бонуси. Макар че и те сами по себе си са учудващи, а някои от тях и възмутителни. Разбира се като искаме професионална администрация, добра и отговорна работа, трябва да има и добро заплащане. И не за това са споровете онзи ден, вчера или днес. И никой вероятно нямаше да повдига въпросите за бонуси и за допълнителни възнаграждения, ако те бяха законосъобразни, прозрачно раздадени и на базата на обективни критерии и ако те ставаха достояние на обществото и на медиите в момента на тяхното раздаване, а не след като избухне скандалът.

         Искам да подчертая, че проблемът е в демонстрираното лицемерие, в политическото лицемерие и в крайния популизъм, който се демонстрира от страна на управляващите по тази тема. Дойдохте на власт с призива за морал, прозрачност и справедливост. Какво морално и справедливо има в това да замразите доходите на хората, работните заплати и пенсиите; да откажете увеличаване на социалните плащания и помощи с аргумента, че няма пари; да призовавате хората за затягане на коланите, да ги призовавате за солидарност и за търпение, защото е криза, а да раздадете близо 19 милиона като допълнителни възнаграждения? И тази сума е на базата на справки само в рамките на около 50% от административните структури. Какво прозрачно има в това и каква справедливост има в това, че тези средства се раздават под масата, без ясни критерии, неясно за какви работни резултати? Каква справедливост има в това, че служителите в Спешната медицинска помощ, и то не навсякъде, са получили по 15лв. или 20лв., а зам.-министър- няколко хиляди лева - по признание на министъра на здравеопазването най- високият бонус в системата на МЗ, без да казва колко. Вероятно за добрата лекарствена политика или за достъпните цени на лекарствата? Как е възможно статистиката да отчита непрекъснато увеличаване на безработицата, намаляване на заетостта, загубени работни места, а допълнителни средства да се раздават поради икономии на фонд работна заплата от незаети работни места. Назначете хора на тези работни места! Как е възможно да отказвате компенсиране на доходите въпреки инфлацията, да не се разплащате с бизнеса и едновременно за това да раздавате средства от постъпления от непрекъснато увеличаващи се административни такси и глоби. За сравнение, господин Цветанов и за да разберете какво означават тези 19 милиона от 50% от административните структури, ще ви кажа, че това са средствата за 10% увеличение на детските добавки. Тези 19 милиона са средства, които са достатъчни, за да бъде увеличено платеното майчинство до размера на минималната работна заплата - което вие отказахте и оставихте платеното майчинство в размер на 240лв.

         За пореден път поставяме няколко въпроса. Първо - каква е общата сума на раздадените допълнителни средства? Питаме ние, питат и хората, те питат вас преди всичко - представителите на управляващите. Къде какви средства са раздадени, по какви критерии и за какво са раздадени тези средства? Липсата на отговор дава основание да се говори за плащане в администрацията за партийна лоялност и послушание, за своеобразно отплащане на управляващите на представители на администрацията за усърдие не в работата, а в преминалите в края на миналата година избори. Има ли министри, зам.-министри и други политически лица, които са получили или получават възнаграждение въпреки законовите ограничения и кой е одобрил тези плащания?

         Усилията, които влагате, дами и господа от мнозинството, в това да отклоните вниманието от себе си, да се ровите в миналото, можете да използвате много по добре и по- успешно, за да намерите отговорите на въпросите, които пряко ви засягат и те ви засягат днес. Силно се надяваме, че освен призивите да върнете бонусите, ще се вслушате в очакването и в необходимостта да дадете отговори и на тези въпроси. Няма как да избягате от тези отговори.