Европейски лидери подкрепиха президента на ПЕС Сергей Станишев за въвеждането на „Европейска гаранция за младежта”

Мар 02, 2012 Новини БСП 0 906

Водещи политически лидери от европейското социалистическо и социалдемократическо семейство подкрепиха президента на ПЕС Сергей Станишев за популяризирането и насърчаването на кампанията на ПЕС за „Европейска гаранция за младежта"

Водещи политически лидери от европейското социалистическо и социалдемократическо семейство подкрепиха президента на ПЕС Сергей Станишев за популяризирането и насърчаването на кампанията на ПЕС за „Европейска гаранция за младежта". Кампанията предстои да стартира през месец парил и е част от призива на европейските социалисти за повече инвестиции на европейско ниво. Своята подкрепа изразиха председателят на ЕП Мартин Шулц, председателят на Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода и еврокомисарят Ласло Андор. Инициативата подкрепи и лидерът на младите европейски социалисти Кайса Пени. 

Кампанията на ПЕС ще премине под мотото „Твоето бъдеще е мое бъдеще - европейска гаранция за младежта днес". Тя ще стартира през пролетта и ще насърчи въвеждането на гаранция за младежта като „нов социален договор" за младите хора. Мярката се основава на успешни практики в Австрия и Финландия, където национални агенции помагат на младите хора - предлагат  им работно място, допълнително образование или обучение най-късно четири месеца след завършване на образованието или освобождаване от работа. От ПЕС напомнят, че младежката безработица струва на Европа 100 милиарда евро годишно. „Европейската гаранция за младежта" ще струва само 10 милиарда евро, като вече са предложени и фондовете на ЕС, които могат да бъдат използвани за финансиране на младежка заетост.