Инвестирайте в икономиката на ЕС и в младите хора – е призивът, който лидерите от ПЕС отправиха към Европейския съвет

Мар 01, 2012 Новини БСП 0 896

  Сергей Станишев: Трябва да продължим борбата срещу АКТА по- решително от всякога     Инвестирайте в икономиката на ЕС и в младите хора - това е призивът, който лидерите от ПЕС отправиха към Европейския съвет преди срещата на върха на ЕС на 1 март

 

Сергей Станишев: Трябва да продължим борбата срещу АКТА по- решително от всякога

 

 

Инвестирайте в икономиката на ЕС и в младите хора - това е призивът, който лидерите от ПЕС отправиха към Европейския съвет преди срещата на върха на ЕС на 1 март. В отворено писмо, изпратено до Европейския съвет, лидерите от левицата остро критикуват съществуващите консервативни политики. „Съкращенията на разходи, допълнителната либерализация на пазара на труда и на обслужващия сектор не са отговорите", заявяват европейските социалисти.

„Заради консервативните мании мерките за растеж и заетост отсъстват от дневния ред на ЕС от две години насам", заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев. Според него е важно да се насърчават прогресивните политики по заетостта и фокусът да бъде върху социалните инвестиции. „Европейските граждани осъзнават това повече от всякога", добави Станишев. Напомняйки за кампанията на Франсоа Оланд във Франция той коментира: „Започвайки с френските избори, ще видим едно съживяване на прогресивните ценности".

Председателят на Групата на Социалистите и Демократите в ЕП Ханес Свобода заяви, че Европа се нуждае от нова прогресивна посока. Според него устойчивият растеж и заетостта са единственият начин за преодоляване на порочния кръг от консервативни политики за икономии, както и начин за намаляване на бюджетните дефицити.

В писмото си до Европейския съвет ПЕС представя конкретни решения на тежки проблеми като например - младежката безработица. Левицата предлага въвеждането на Европейска гаранция за младежта. Чрез нея се гарантира, че на всеки млад човек ще бъде предложена работа, допълнително образование или курсове за квалификация след 4 месеца на безработица. Европейските социалисти предлагат да се използват и неразпределени евросредства на стойност 10 млрд. евро. Лидерите на ПЕС се обявяват за засилване на активните пазари на труда, за подобряване на образователната система и на рамковите условия за европейските предприятия. Отвореното писмо дава подробности и за източниците на финансиране, необходими за изпълнение на предложенията: основна реформа в бюджета на ЕС, по-ефективни и по-справедливи национални данъчни системи и широкото прилагане на Данъка върху финансовите транзакции, който ще генерира 200 млрд. евро всяка година.

Преди срещата с лидерите на ПЕС, по- рано днес Сергей Станишев разговаря с представители на неправителствени организации, сред които „Oxfam", „European Digital Rights" и „Access Now".

В контекста на продължаващата кампания срещу АКТА президентът на ПЕС аргументира позицията на европейските социалисти срещу търговското споразумение. От неправителствения сектор акцентираха върху необходимостта да се формира обща стратегия, така че да се засили натискът срещу ратификацията на  АКТА. „Нашият политически, както и общественият натиск вече дава резултати", отбеляза Станишев. Той напомни, че след протестите в Европа, страни като Полша и България решиха да не ратифицират споразумението. „Сега е необходимо да продължим борбата срещу АКТА по- решително от всякога", заяви президентът на ПЕС и добави: „Гражданите са на наша страна". Според него борбата срещу споразумението трябва да бъде координирана на национално и на европейско ниво, да се ангажират обществото, НПО, политическите партии. Станишев изтъкна ключовата роля на ПЕС в кампанията срещу АКТА в цяла Европа. Европейските социалисти изразиха ясно позицията си многократно - „AКTA е погрешна - и като съдържание, и като процес". Според ПЕС споразумението е изготвено в тайна, противоречи на основни права и заплашва използването на генерични лекарства в развиващите се страни. След като в целия ЕС се проведоха анти-AКTA протести, споразумението е било изпратено на Съда на европейските общности, за да провери дали противоречи на основните текстове.

Срещата на Станишев с неправителствените организации се провежда преди заседанието на Европейския парламент по АКТА. Предмет на изслушването, организирано от Комисията за вътрешен пазар, са оплакванията от членове, които са против споразумението и които твърдят, че говорителите до голяма степен са про-АКТА и изслушването е неблансирано и неравнопоставено. „Това не се отрази добре на тези, които организираха самото изслушване", споделят говорителите на неправителствените организации.   

 

Отворено писмо

от Партията на европейските социалисти

във връзка с предстоящия Европейски съвет

Нашата прогресивна алтернатива - инвестиции за растеж и създаване на нови работни места.

Растежът е начин за изход от кризата. Този факт беше верен и в началото на кризата, верен е и сега. За няколко години от тогава, европейските социалисти и социалдемократи настояваха за тази прогресивна алтернатива, за да бъде преодолян идеологическият капан, в който попадна Европа, въртейки се в един порочен кръг, породен от предприемането единствено на мерки и политики на орязване и съкращения.

Ние успяхме да върнем темата за растежа и заетостта в европейския дневен ред на най-високо равнище. Сега това, което трябва да направим, е да гарантираме, че правилните политики се прилагат, че се предприемат реални и конкретни действия. Отговорът не може да бъде ограничен до една и съща неолиберална програма, която причини и разви кризата.

Съкращание на разходите, допълнителна дерегулация на пазара на труда и либерализация в сферата на услугите не са отговорите, от които се нуждае европейската икономика. Не са отговорите, от които се нуждаят европейските граждани. Това, от което се нуждае Европа, е цялостна, прогресивна, координирана инвестиционна стратегия, която да подпомогне растежа като изход от тази криза. Мерките, които се предприемат, сами по себе си не са решение, когато най-голямата пречка пред растежа в Европа е липсата на потребителско търсене.

Като се има предвид нашият ангажимент за възстановяване на публичните финанси по един устойчив начин, нашата стратегия се опира първо и преди всичко на въвеждането на инструменти, които биха позволили на частния сектор да инвестира ресусрси във възстановяването на европейската икономика. В този дух и ред на мисли Европейската инвестиционна банка и Европейският инвестицонен фонд трябва да бъдат ефективно развити, за да могат да увеличат своята подкрепа за инвестиции в публичния сектор.

Фондове, които са подпомогнати по този начин биха могли да се комбинират, с цел да се финансира Фонда за рисков капитал за малките и средни предприятия, които се борят, за да получат достъп до банково кредитно финансиране.

В основата на нашето предложение стои фактът, че всяко едно евро интелигентно инвестирано в реалната икономика ще генерира положителна доходност и възвръщаемост за нашите икономики и национални сметки, както и ще има позитивен социален ефект за нашите граждани. Намирането на правилните източници на финансиране е главна задача и цел на нашето предложение.

  • При правилно направен фискален избор, биха могли също да се намерят нови възможности за маневриране на държавните и публични органи на всички нива на управление с цел да инвестират директно в публични блага. Въвеждането на данък върху финансовите транзакции ще генерира стотици милиарди нови данъчни приходи в рамките на следващото десетилетие.
  • Реформиране на националните данъчни системи, с цел да бъдат по-прогресивни , борбата с данъчните измами, ефективното и по-нататъшно хармонизиране на данъчната политика на равнище ЕС ще доведат до генерирането на по - високи приходи по един справедлив и ефективен начин.
  • Постепенното премахване на вредните за околната среда емисии, както и намаляването на вноса на изкопаеми горива, ще разшири обхвата за насърчаване на растежа и създаването на работни места чрез инвестиции от страна на националните правителства.
  • Провеждането на истинска реформа на бюджета на ЕС, по отношение на собствените му ресурси и разходната част, също трябва да се отрази положително на ангажимента за една по-голяма справедливост и ефективност.

Също толкова основен за нашата прогресивна алтернатива е начинът, по който частните и публчини инвестиции биват направлявани и насочвани, за да насърчат възстановяването на икономиката и растежа като изход от кризата. Първо и преди всичко, те трябва да бъдат насочвани към области, които допринасят най-много и преди всичко за създаването на нови работни места и устойвив растеж.

  • Инвестициите трябва да се използват за подобряване на рамковите условия за работа на европейските предприятия и за укрепване на инфраструктурата. Индустриалният сектор по-специално трябва да се възползва от допълнителни инвестиции, с цел да увеличи износа си към други страни от ЕС и към останалата част от света, като по този начин ще се създадат повече работни места
  • В същото време, трябва да се предприемат мерки за подобряване и засилване на европейската система на образование и обучение, за да предоставим на европейските граждани необходимите инструменти, за да се развиват професионално и по-този начин да дадат по възможно най-добрия начин своя принос за нашите икономики и общества.
  • За да интегрираме младите хора в пазара на труда, трябва да бъде въведена Европейска гаранция за младите хора - гарантираща, че на всеки млад човек в Европа ще бъде предложена работа, по-нататъшно обучение ориентирано към конкретни работни позиции и квалификация най-късно четири месеца след завършване на образованието или след оставането без работа. Двойната образователна система, която обединява специфично и фокусирано върху работата обучение с придобиването на опит и практика трябва да бъде представена във всички страни-членки на ЕС. Неизполваните средства от европейските структурни и кохезионни фондове също трябва да бъдат достъпни в борбата срещу младежката безработица.
  • Устойчиви и по-добре финансирани пазари на труда ще гарантират, че хората, които са безработни ще бъдат реинтегрирани на пазара на труда възможно най-скоро.
  • За да бъдат европейските продукти, услуги и предприятия по -конкурентноспосбни, допълнителни инвестиции трябва да бъдат насочени и направени за научни изследвания и за подкрепа на иновациите и новите технологии.
  • Европейският модел на производство трябва да бъде по- ефективен от гледна точка на енергия и ресурси, не само поради очевидните екологични причини, но също така и за положителното влияние, което ще има върху цената на европейските продукти и услуги.
  • Правилните инструменти трябва да бъдат въведени, за да се гарантира, че секторите с висок потенциал за растеж - включително енергията от възобновяеми енергийни източници, енергийната ефективност, управлението на отпадъците, сектора на здравеопазване, социални грижи и услуги, както интернет и комуникационните технологии - трябва да получат по-големи публични и частни инвестици, като се запазва основният им ангажимент - да служат на обществения интерес.
  • Обществените поръчки и пряката финансова подкрепа чрез европейските и национални фондове трябва да насочат своето внимание към създаването на нови работни места и растеж.

Окуражаваща стъпка в посока възстановяване на Европа е че дебат за насърчаването на икономическия растеж накрая все пак се състоя - въпреки че този дебат закъсня с няколко години. Все още сме обезпокоени, че се правят опити за осигуряване на заетост чрез повишаване на несигурността и дерегулация на пазарите. Това са тревожни признаци, че отново сме се запътили към повторение на грешките, които ни въвлякоха в тази криза на първо място и  които я поддържаха в продължение на повече от три и половина години.

Намаляването на безработицата и насърчаването на икономическия растеж са предпоставки за Европа и нейната способност да преодолее кризата, да повиши жизнения стандарт на европейските граждани и да намали нивата на дълга. Всичко това може да бъде постигнато, само ако допълним необходимостта от фискална консолидация с цялостна инвестиционна стратегия, която ще вдигне Европа на крака.