Петър Димитров: Взели сме всички мерки да не се повтаря ситуацията от 6 януари

Взели сме всички мерки да не се повтаря ситуацията от 6 януари, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на посещението си във Варна за отбелязване националния празник на България 3 март

Взели сме всички мерки да не се повтаря ситуацията от 6 януари, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на посещението си във Варна за отбелязване националния празник на България 3 март.

В началото на годината притокът на газ през Украйна за България бе прекъснат, което доведе страната до кризисна ситуация. Според министърът не се знае със сигурност дали газът към България ще бъде спрян отново. Той беше категоричен, че Антикризисният щаб работи и са предприети всички необходими мерки, за да може страната да се справи с евентуална втора газова криза. Димитров обяви, че хранилището Чирен може да бъде алтернатива, ако газта от Русия спре отново, както и че има готовност за използване и на трасета от Гърция и Турция.

По повод евентуалното поскъпване на тока Петър Димитров заяви, че  не може електроразпределителните дружества да искат по-високи цени като се обосновават с инвестиции или пък с финансови трудности. По думите му преди 1 юли, когато ще стане ясно с колко ще се увеличи цената на електрозахранването в Североизточна България, не бива да се създава напрежение у хората.