Депутати от Коалиция за България внесоха Законопроект за Националната политика за младежта

Основен автор на документа е Младежкото обединение в БСП     Законопроект за Националната политика за младежта внесоха днес в Народното събрание народните представители от Коалиция за България Валентина Богданова, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев и Ивелин Николов

Основен автор на документа е Младежкото обединение в БСП

 

 

Законопроект за Националната политика за младежта внесоха днес в Народното събрание народните представители от Коалиция за България Валентина Богданова, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев и Ивелин Николов. Основен автор на законопроекта е Младежкото обединение в БСП (МО в БСП), чийто членове разработиха документа след серия от дискусии, посветени на националната младежка политика.  

„Има нужда от закон, който не само да констатира вече съществуващи отношения в т.нар. „младежки сектор". Предлагаме работещ документ, който решава проблеми и наистина е в подкрепа на младите в България", каза Михаил Балабанов, секретар на МО в БСП и председател на Комисията за работа с младежта в Националния съвет на БСП. Балабанов посочи основните предимства на проекта на младите в БСП пред предложения от Министерството на образованието, младежта и науката законопроект. Документът на левицата гарантира участието на повече младежки организации при вземането на решения за националната младежка политика, предвиждат се и инструменти за финансирането на тази политика. Предлагат се данъчни облекчения за отглеждане на деца и за закупуване на собствено жилище, както и политики за социално включване на младите в риск. БСП предвижда не по-малко от 0,1% от БВП да са целевите средства от централния бюджет в специалния фонд „Развитие на младежта в България". В него влизат приходи от организирани извънредни и специализирани тиражи на Държавната парично-предметна лотария и на Българския спортен тотализатор.

Кредитно-лихвени,  финансови и икономически облекчения за закупуване на жилища на млади семейства предвижда още законопроектът.  Според него младо семейство се състои от двама или от един родител, на възраст до 29 години, които се грижат за отглеждането на децата си или са приемно семейство на деца.

Проектозаконът залага и на диференцирана дефиниция за млади хора. Мерките за насърчаване на младежкото представителство са насочени към млади хора на възраст до 35 години, а мерките за развитие на младежта - във възрастта от 14 до 29 години.

Законопроектът трябва да преодолее високата степен на централизация в управлението на младежката политика, както и липсата на координация между секторите, които планират тази политика. Предвижда се  и засилване на ролята на областите и общините в реализирането на младежка политика.