ГЕРБ нарушиха закона и морала, трябва да си върнат бонусите

Фев 29, 2012 Новини БСП 0 1572

Повече от 12 милиона лева бонуси си раздали 6 министерства и 3 агенции през 2011г

Повече от 12 милиона лева бонуси си раздали 6 министерства и 3 агенции през 2011г.

 

Логично е управляващите да си върнат бонусите, които са взели. Това заяви депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова в парламента. Тя напомни, че още вчера лидерът на БСП Сергей Станишев отправи същия призив, който днес Бойко Борисов със закъснение също повтори. Нинова изрази съмнение, че управляващите ще изпълнят нареждането на премиера. „Не вярвам, защото мисля, че тези хора нямат морала да го направят", отбеляза депутатът от левицата.  Според Нинова ГЕРБ са нарушили както закона, така и морала. „ГЕРБ нарушиха закона за конфликт на интереси като получиха бонуси след 1 януари 2009г.", аргументира се депутатът. Тя добави, че ГЕРБ нарушиха морала, защото в условия на криза замразиха доходите на хората, обещаха да не се облагодетелстват от властта, но на практика го направиха зад гърба на гражданите, без да искат сега прозрачно да обявят какво са получили.

„Като разбраха, че са сгафили, се скриха зад лъжи и манипулации, прехвърляйки отговорността върху предишните", каза още Корнелия Нинова. Тя отбеляза, че не приема лъжите по отношение на колегите си Димчо Михалевски и Пламен Орешарски. Нинова отправи и отворено писмо до вицепремиера Цветан Цветанов, в което иска от него извинение. „Вие манипулиране общественото мнение, за да злепоставите политически опонент и да прикриете собствените си незаконни и неморални действия. Вие излъгахте публично и най- малкото, което се очаква от човек с достойнство е да се извини публично", пише в писмото Нинова. Тя предостави на медиите документи, според които е получила бонуси в размер на 7600лв. от Булгартабак и още при получаването е дарила средствата.

По- рано днес зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов за пореден път настоя да бъде изслушан в парламента Симеон Дянков за изплатените допълнителни възнаграждения в структурите на държавната администрация, включително министерствата. Найденов отбеляза, че до момента от 6 министерства и 3 агенции са подали информация, като сумата е 12 милиона и 600 хиляди лева. за 2011 година. „Искаме да знаем колко е общият размер на изплатените възнаграждения във всички структури на изпълнителната власт и на държавната администрация", заяви Найденов. Той изрази възмущението си от опитите на управляващите да отклонят вниманието на обществото от скандала и да скрият информация.