БСП трябва да определи свои ясни червени линии, по които да търси доверието на хората и да запази лицето си

БСП трябва да определи свои ясни червени линии, по които да търси доверието на хората и да запази лицето си, защото това е най-важното

БСП трябва да определи свои ясни червени линии, по които да търси доверието на хората и да запази лицето си, защото това е най-важното. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при посещението си в Перник. Според него БСП трябва да пребори ГЕРБ с ясно противопоставяне на политики, а не на ниво личностна битка. Станишев отбеляза, че политиката на ГЕРБ е несъстоятелна, а управлението им е пагубно за държавата. Според лидера на БСП втори мандат на сегашните управляващи би бил смазващ за икономиката. Станишев изтъкна, че промишлеността ни затъва, малкият и средният бизнес изнемогват, а безработицата и престъпността нарастват. По думите му държавата функционира в интерес на много тесен кръг монополисти във всяка една област. На фона на обедняването на хората и призива за замразяване на заплати и пенсии, държавната администрация си раздава бонуси и то в размер на милиони левове. Станишев заяви, че БСП ще продължи да настоява министърът на финансите Симеон Дянков да даде отговор за точния размер на раздадените премии. Той припомни, че през 2008г. предишният кабинет е взел решение за намаляване на заплатите на министрите с 15%. Първата работа на правителството на ГЕРБ пък беше да си възстанови възнагражденията.

„Победата на БСП на следващите избори е важна не партийна, а държавно отговорна цел", смята Станишев. Социалистите поставиха три основни теми за вътрешно партийна и обществена дискусия - състоянието на страната, състоянието на БСП и подготовката за изборите. Лидерът на БСП отбеляза и стремежа си да подмлади партията. По думите му драма за лидерския пост няма и конкуренцията на личности не е страшна. „Много по-важна обаче е конкуренцията на идеи", коментира Станишев. Той отбеляза, че БСП има навика да се разправя повече със себе си, отколкото със своя опонент. Това отслабва партията, а опонентът е силен и нестандартен. „ГЕРБ проигра  една престъпна схема на последните избори, начело на която е министърът на вътрешните работи, и няма да се поколебае да я приложи отново", изтъкна Станишев. Той добави, че БСП има подем, който трябва да бъде използван. За целта подготовката за предстоящите избори трябва да започне още след Конгреса. В Перник Сергей Станишев връчи партийните книжки на 26 нови членове на партията.