За координиран подход на ЕС за справяне с икономическата криза се обявиха лидерите на страните от Централна и Източна Европа

  За координирани и единни действия, съобразени с особеностите на всяка страна-членка на ЕС, се обявиха лидерите на страните от Вишеградската група, Балтийските държави, България и Румъния на среща, предшестващата неформалния форум на върха на Европейския съюз в Брюксел

 

За координирани и единни действия, съобразени с особеностите на всяка страна-членка на ЕС, се обявиха лидерите на страните от Вишеградската група, Балтийските държави, България и Румъния на среща, предшестващата неформалния форум на върха на Европейския съюз в Брюксел. В срещата, в която се включи и председателят на ЕК Жозе Барозу,  взе участие и премиерът Сергей Станишев. Лидерите бяха единодушни, че егоистичният и протекционистичен подход за преодоляване на икономическата и финансовата криза са неприемливи и принципите на единния пазар трябва да бъдат спазвани. Няма да бъдат толерирани разделителни линии в съюза по отношение на мерките за преодоляване на кризата, категорични бяха лидерите по време на срещата.

Форумът премина изцяло в духа на разбирането, че в Европейския съюз има и трябва са се прилагат принципи на солидарността, че трябва да има добра координация  в политиките, заяви след приключването му премиерът Сергей Станишев пред български медии в Брюксел. По думите му, всяка страна в Европейския съюз носи своите специфики, но съществуват и общи проблеми.

Пред лидерите от Централна и Източна Европа премиерът Сергей Станишев постави и въпроса за ускореното присъединяване на страната ни към преходния валутен механизъм ERMII за включване в Еврозоната. България е в добра макроикономическа кондиция, която е много по-добра от тази на повечето европейски страни, което се потвърждава и от Европейската комисия, подчерта министър-председателят. България има всички основания за такова членство, тъй като изпълнява по един стабилен начин четири от петте критерия за членство в Еврозоната, допълни още той. Нашето участие в ERM II ще бъде силен импулс за реформите, важен сигнал за инвеститорите, които биха вложили своите пари в страната ни, и ще потвърди  финансовата и макроикономическата ни стабилност, посочи още министър-председателят. Без обща и добре координирана финансова политика трудно ще се справим в дългосрочен план с предизвикателствата, категоричен бе премиерът.

Мерките на ЕС за преодоляване на финансовата и икономическата криза и Плана на ЕС за икономическо възстановяване обсъждат държавните и правителствените ръководители на започната по обяд в Брюксел неформална среща на върха, в която участва премиерът Сергей Станишев. Планът на ЕС предвижда координиран фискален стимул, който възлиза на 1.5 на сто от БВП на съюза или около 200 млрд. евро. Сред мерките, които предвижда планът, са около 5 млрд. евро за усъвършенстване на трансевропейските енергийни връзки, облекчени критерии за отпускане на средства по линия на Европейския социален фонд и други.