Президентът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи Сърбия за членство в ЕС

Фев 23, 2012 Новини БСП 0 1204

Трябва да падне последната Берлинска стена на Балканите     Целта на мисията на ПЕС в Сърбия е да подпомогне европейската интеграция на страната

Трябва да падне последната Берлинска стена на Балканите

 

 

Целта на мисията на ПЕС в Сърбия е да подпомогне европейската интеграция на страната. ПЕС е политическата партия, която най- категорично и последователно подкрепя приобщаването на Западните Балкани в ЕС. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев, който в Белград ръководи съвместната Делегация на ПЕС и на Групата на Прогресивния алианс на Социалистите и Демократите в ЕП. „Това е историческа мисия на ЕС, защото по този начин ще паднат последните Берлински стени на Балканите, които са наследени от войната в бивша Югославия. Само тогава процесът на евроинтеграция ще е пълноценен", каза още Станишев.

Президентът на ПЕС изтъкна, че мисията се провежда в навечерието на обсъждането в Европейския съвет на предоставянето на Сърбия на статут на кандидат-член. Станишев отбеляза, че президентът и правителството на Сърбия, които се водят от Демократическата партия - член на ПЕС, през последните години положиха изключителни усилия за изпълнението на критериите за членство. „Смятам, че тези усилия трябва да бъдат оценени по достойнство. Сръбският народ изстрада много, проведоха се реформи и бяха взети трудни решения", заяви лидерът на европейските социалисти.

„Като български политик и лидер на БСП се гордея, че именно социалдемократическите правителства правят много за присъединяването на Западните Балкани към ЕС", коментира Станишев и даде за примери Хърватия, Черна гора и Сърбия. „Много често политиците и у нас, и в Сърбия са търсели и търсят противопоставяне между двата народа, но никой не трябва да забравя, че много повече неща ни обединяват - и в миналото, и в настоящето, и бъдещето", каза още Станишев.  „Със Сърбия имаме обща съдба и общо наследство. Ние помним, че нашето национално движение намери своя дом в Сърбия, когато Белград е бил център на Българското освободително движение през 19 век" - изтъкна Станишев.

Сергей Станишев отбеляза, че България като страна-член на ЕС от Балканите носи своята отговорност и възможност за подкрепа на страните от Западните Балкани в техния път към членство в ЕС. Интеграцията на Сърбия ще позволи да паднат всички прегради пред двата народа да общуват свободно.