Здравният министър да подаде оставка заради хаоса с цените на лекарствата

Фев 23, 2012 Новини БСП 0 1069

Цинично е точно здравният министър да твърди, че цените на лекарствата са високи, защото България е малък пазар

Цинично е точно здравният министър да твърди, че цените на лекарствата са високи, защото България е малък пазар. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев по повод думите на Стефан Константинов от тази сутрин по отношение на цените на лекарствата в страната. Според лидера на социалистите с честите промени в законите и наредбите умишлено се създава хаос на пазара в България. Станишев напомни, че именно правителството на ГЕРБ децентрализира търговете за лекарства, с което на практика се отказа от упражняване на контрол върху ценовата политика. Според лидера на БСП с изявлението си Константинов цели да избяга от отговорност.

Станишев напомни, че в резултат на въведените референтни цени и строг контрол в периода 2005г.-2009г. цените на лекарствата намаляха с 30%, докато през последните две години и половина са скочили с 40%, някои лекарства дори с повече. Председателят на БСП отбеляза, че с децентрализацията на търговете се отваря вратата към корупция, облагодетелстват се производителите, вносителите и търговците на лекарства и същевременно се ограбва обществен ресурс.

„Тези факти са още едно основание да се иска оставката на здравния министър", категоричен беше Станишев. Според него вина носи и правителството като цяло, което сливайки Комисията за позитивния лекарствен списък и Комисията за цените на лекарствата и определяйки състава им допълнително нарушава прозрачността в политиката на ценообразуването.