България мръзне, а министър Найденов изнася дърва за Гърция и Турция

България мръзне, а министър Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през Софийска стокова борса, заяви депутатът от ПГКБ Меглена Плугчиева на брифинг в парламента днес

България мръзне, а министър Найденов изнася дърва за Гърция и Турция през Софийска стокова борса, заяви депутатът от ПГКБ Меглена Плугчиева на брифинг в парламента днес. Според Плугчиева политическият инат на министър Мирослав Найденов ще доведе до катастрофални последици в дървопреработващият сектор, който вече търпи огромни загуби тъй като дървесина в страната липсва, а повече от 23 000 души от заетите в сектора седят без работа повече от два месеца.

Меглена Плугчиева представи данни за продажбите през 2011 и 2012 година, според които огромни количества дървесина са били продавани в съседни държави като Гърция и Турция. „През 2011 са добити над 500 000 кубически метра дървесина, а през месеците януари и февруари на 2012 година- 120 кубически метра. Огромна част от тези количества са заминали за Гърция и Турция", възмути се Плугчиева и добави, че това изправя пред реален фалит не само малките фирми занимаващи се с дървопреработка, но и големите инвеститори, които плащат на хиляди работници в цялата страна. Става дума за един задълбочаващ се проблем, който причини министърът", коментира депутатът от левицата.

„Министърът на земеделието не спира да лъже. Той излъга над 500 дърводобивни предприятия и 3 браншови организации през лятото, че ще приеме наредба за условията и реда за продажба на дървесина, която да гарантира конкурентност, прозрачност и реални пазарни цени", заяви депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски. Според него министър Найденов е излъгал за пореден път и днес, че дървесината не се търгува през борсата. „Всъщност, това е една добре отработена, престъпна и корупционна схема, в която едни непрозрачно избрани брокери затварят помежду си договорите и ощетяват данъкоплатците", възмути се Михалевски и обръщайки се към настоящият премиер попита: „Докога, г-н Борисов, ще търпите всичко това?"