Младежкото обединение в БСП подготви алтернативен проект на Закон за младежта

Фев 23, 2012 Новини БСП 0 1599

Младежкото обединение в БСП подготви алтернативен проект на Закон за младежта

Младежкото обединение в БСП подготви алтернативен проект на Закон за младежта. Целта му е създаване на инструмент, който да решава реалните проблеми на младите в България, както и търсене на консенсус по въпросите на младежката политика с широк кръг младежки политически и неправителствени организации. Това стана ясно по време на днешната дискусия на тема „Закон за младежта: Къде са младежите?", организирана от Младежкото обединение в БСП (МО в БСП), Фондация „Фридрих Еберт" - бюро България и Институт за социална интеграция.

Депутатите от Коалиция за България ще съдействат алтернативните предложения на младите в БСП да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание, където предстои да се разгледа и законопроект за младежта.

„Проектът на Закон за младежта, който предложиха от ГЕРБ е извън времето и пространството, в него няма инструменти за финансиране, имитира децентрализация в сферата на младежката политика и обслужва интересите единствено на МОМН. Големият проблем е, че този проект не казва нито една дума за реалните проблеми на младите - безработицата, подкрепата за младите семейства, младежките бази", посочи секретарят на Младежкото обединение в БСП Михаил Балабанов.

За разлика от законопроекта на ГЕРБ, документът на МО в БСП
не се отнася до ограничен кръг младежки организации, а е насочен към всички млади хора. В него са заложени данъчни облекчения за отглеждане на деца и за закупуване на собствено жилище, мерки за социално включване на младите хора в риск, залага нормативни предпоставки за развитие на младежката база. В него е заложено и допълнително финансиране на мерките и политиките чрез Фонд за развитие на младежта.

Работодател, който наеме за първа работа безработен до 29-годишна възраст, да бъде освободен от осигурителни вноски за не по-малко от три и не повече от шест месеца. Това да залегне в проекта за закон за младежта, предложи на дискусията Драгомир Стойнев, председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика и заместник-председател на МО в БСП. „10 000 младежи са напуснали страната през 2010 г., през 2011 г. всеки трети млад човек е безработен", посочи Стойнев.

„Нито един закон, най-малко - за младежта - трябва да бъде налаган. Твърдо стоим на позицията, че Закон за младежта трябва да има, но не на всяка цена, а само ако по него има консенсус. В случая с проекта на ГЕРБ съгласие няма", каза председателят на МО в БСП Явор Гечев.

Участниците в дискусията посочиха слабостите на законопроекта на управляващите, който предстои да бъде обсъден в Народното събрание  -  ограничаването на представителността на младежките организации, границите на младежката възраст, липсата на яснота по отношение на ангажиментите на общините, въпроса за доброволчеството.

Младежите днес не са хомогенна, а фрагментирана група от гледна точка на своите интереси и потребности. Според общественото мнение младите се интересуват  най-вече от пари, работа и развлечения, докато образованието е едва на шесто място.  „Самите младежи обаче споделят, че се интересуват повече от образование и се получава дисонанс  между нагласите на младежите и на обществото като цяло", посочи Стефан Георгиев, социолог от агенция „Афис".