Във Фонд Земеделие са раздадени над 1 милион лева бонуси

Фев 22, 2012 Новини БСП 0 1445

Административна немарливост е причина за липсата на дървесина   Във Фонд Земеделие са раздадени над 1 милион лева бонуси, а в администрацията на Министерство на земеделието са раздадени 800 000 лева

Административна немарливост е причина за липсата на дървесина

 

Във Фонд Земеделие са раздадени над 1 милион лева бонуси, а в администрацията на Министерство на земеделието са раздадени 800 000 лева. Това обяви депутатът от ПГКБ Меглена Плугчиева на брифинг в парламента. „В условията на тежка криза и абсолютна бедност, на която се обричат българите, този цинизъм е престъпен и недопустим", коментира Плугчиева. Тя изтъкна, че раздаването на бонуси се случва на фона на провала на селскостопанската политика и на деформации на аграрния сектор.

Социалистите коментираха и проблема с търговията на дървесина докато през това време под прозорците на Министерски съвет се провеждаше масов протест на представители от бранша. Плугчиева напомни опитите на земеделския министър да оправдае липсата на дърва за огрев и на дървесина с тежката зима. „Ако есента бяха проведени търговете за добив на дървесина, сега нямаше да има такъв дефицит", заяви депутатът от левицата, опровергавайки Мирослав Найденов. Плугчиева обясни, че истинската причина за проблема е административна немарливост, защото цялата подзаконова уредба на Закона за горите не беше готова до края на месец декември. Тя отбеляза още, че дървесина се купуваше за 46лв.-50лв., а след това се препродаваше на 120лв.-150лв. „Всички можете да си направите извода за какви печалби става дума и в чии джобове отиват те", коментира депутатът от ПГКБ.

Меглена Плугчиева изтъкна, че предстои нова сесия на борсата - подготвят се 6000 кубически метра дървесина, като се очаква над 100 000 малки фирми да се включат, за да се сдобият с дървесина. „Това е абсолютно невъзможно", коментира депутатът. Плугчиева сподели, че към нея са отправени множество сигнали и жалби, особено на фирми, които работят за износ. „Това е срив на техния бизнес. Това означава затваряне на предприятия и растяща безработица. Фирмите са поставени на тормоз и на унищожение", добави депутатът от левицата. Димчо Михалевски призова Бойко Борисов незабавно да спре схемата през Софийската стокова борса и всички други борси. „Тази схема нито е прозрачна, нито води до ползи за държавата и за гражданите", аргументира се депутатът. Според него има страхотен интерес на олигарси, които няма как да развиват схемата си без най- висока подкрепа.

Депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова обяви, че делото й срещу Мирослав Найденов е вече факт. Тя напомни, че в продължение на три години управляващите обвиниха БСП и отделни нейни представители във всички престъпления от Наказателния кодекс. „Имената на много мои колеги бяха омаскарени", добави Нинова. Според нея така управляващите се опитват да оправдаят собствената си некадърност и престъпни действия. „Всеки от управляващите, който клевети, трябва да носи наказателна отговорност за това. Клеветиш - отиваш на съд", категорична беше Нинова.