Изявление от името на ПГКБ

Фев 22, 2012 Новини БСП 0 1098

  ИЗЯВЛЕНИЕ   на зам

 

ИЗЯВЛЕНИЕ

 

на зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов

от името на Парламентарната група на Коалиция за България

 

 

От няколко дни сме свидетели на една истинска вихрушка от оставки и от уволнения, на един впечатляващ кадрови кадрил. За ПГКБ няма съмнение, че тези оставки и уволнения се случват като част от усилията да се ограничат щетите от скандалите, които в момента фокусират общественото и медийното внимание, като част от усилията да се намали негативния ефект за правителството и за партия ГЕРБ. Сам по себе си всеки един от тези случаи, които в момента се коментират, е достатъчно сериозен и възмутителен и оставките и уволненията са логична последица. Вярно е, че четирите случая са различни. Вярно е че има една относително бърза реакция, довела до отстраняването на Нешева, Николова, Павлова и Харизанов. Но и четирите отстранявания, без значение дали идват в резултат на принудителна оставка, или на уволнение, идват след като скандалът вече е получил обществен резонанс. След като се коментира и разследва от медиите, след като е предмет на политически натиск и съответни инициативи от страна на опозицията. Резонен е въпросът колко и какви са скандалите, за които все още не знаем - и ние народните представители, и българските граждани.

         Изумително е качеството на кадри, които заемат най- високи позиции в управлението на ГЕРБ. До вчера смятахме, че върхът на кадровата политика на ГЕРБ е владение на Румяна Желева и на Калина Илиева. Оказа се, че ние сме хора с бедно въображение, защото за новата звезда от скамейката на кадровата политика на ГЕРБ липсата на образование е най-малкият проблем. Липсата на диплома за висше образование за вече бившия председател на Съюза на Съвета на директорите на Напоителни системи бледнее на фона на криминалното му досие. Разделяте се с него относително бързо и с желание. Разбираемо. На другия полюс е уволнението на зам.-министърката на здравеопазването Гергана Павлова - човек с очевидно почтено минало, с подходящо образование. С нея се разделяте не толкова бързо, общо взето сагата продължава две години и с известно нежелание.

Кое е общото между тези случаи? Общото е, че са част от управлението и от лицата на ГЕРБ, че са част от кадровия провал на ГЕРБ. Истината е тази, но истина е, че точно от такива хора се очаква да прокарват интересите на лица и икономически кръгове, стоящи зад изборните резултати на ГЕРБ и те вероятно са го правили, след като са били назначени и стоят и досега. Как да повярваме, че министърът на вътрешните работи, който иначе е прекрасно осведомен за всичко, което се случва и за всички, не знае каква е биографията и миналото на един човек, който има пряко отношение към част от дейността на неговото министерство. Или как да повярваме, че прекият ръководител на господин Харизанов не знае за неговото минало. Как да повярваме, че министърът на здравеопазването научава от писмото на Европейската комисия, че цените на лекарствата в България са скандално високи, нереално високи. И как да повярваме, че шефката на Агенцията по вписванията сама си е определила и раздала тези колосални суми под формата на бонуси, включително и на нея самата, без знанието на министрите на правосъдието - и бившата, и настоящата. На фона на огромните сривове и проблеми, които са създадени от агенцията, това е повече от скандално.

Оставките и уволненията на Нешева, Николова, Павлова и Харизанов са само първата и то малка крачка в необходимата посока. Ние от ПГКБ очакваме следващата крачка, по-голяма, обоснована и необходима. И това са оставките на земеделския и на здравния министър. И нещо повече- очакваме да има пълна проверка, да има откритост на тази информация, която ще се получи за работата и за резултатите в съответните ведомства и в съответните структури в състава на тези ведомства, чиито ръководители бяха отстранени.

Хората не са длъжни да плащат за задкулисни далавери, за обвързването и зависимостите на властта или за капризите и за арогантното поведение на хората, които временно притежават властта. Затова призоваваме всички парламентарни групи да се присъединят към призива и очакванията за оставките и на министрите, и за пълна проверка на дейността в съответните министерства, агенции, комисии и Каса.