Сергей Станишев: Ще влезем в еврозоната, когато сме достатъчно подготвени

  Като полезна и конструктивна подготвителна дискусия за редовния Европейски съвет в средата на март определи премиерът Сергей Станишев приключилата в Брюксел неформална среща на върха на Европейския съюз

 

Като полезна и конструктивна подготвителна дискусия за редовния Европейски съвет в средата на март определи премиерът Сергей Станишев приключилата в Брюксел неформална среща на върха на Европейския съюз. В условията на световна финансова и икономическа криза е много важно какви общи знаци идват от ЕС, подчерта премиерът. Лидерите на страните-членки на ЕС направиха задълбочен и сериозен анализ на мерките, предприети на национално и европейско ниво, за преодоляване на финансовата и икономическата криза, които бяха основна тема на срещата. Те изразиха общата си увереност в средносрочния и дългосрочния положителен растеж на европейската икономика. Кризата вече засяга всички страни в една или друга степен, но с позитивния си икономическа растеж България е едно от позитивните изключения, посочи министър-председателят пред българските медии в Брюксел след приключването на форума.

Премиерът Сергей Станишев е потърсил подкрепа от страните-членки на ЕС за по-бързо включване на България в преходния валутен механизъм ERM II, който е стъпка към присъединяване към еврозоната. По думите на министър-председателя, страната ни има всички основания да получи такава подкрепа, защото изпълнява по устойчив начин четири от петте критерия за членство в еврозоната. Инфлацията е паднала на 7.2 на сто, а т.г. се очаква да е още по-ниска, припомни премиерът.

В отговор на журналистически въпрос той информира, че сред страните-членки на ЕС има достатъчно широка подкрепа за включването на България в преходния валутен механизъм. Не става дума за заобикаляне на критериите за присъединяване към еврозоната, а за включване в предварителния механизъм, подчерта министър-председателят. Няма обективни пречки за включването на страната ни в ERM II, но ще влезем в еврозоната, когато сме подготвени достатъчно, а дотогава страната ни ще запази валутния борд при същия фиксиран курс,категоричен бе премиерът.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС са били единни в становището си, че наличието на единната европейска валута е предпазило съюза от по-мащабен и тежък срив. Мерките, предприети по отношение на финансовата система, са дали ефект, но следващата задача е как да се активизира банковият сектор, посочи още премиерът Сергей Станишев. Независимо от различията между страните-членки и специфичните условия за всяка поотделно, е много важно да има постоянна и обща координация по отношение на финансовия сектор, изтъкна той и бе категоричен, че подкрепата за банките-майки не трябва да предвижда ограничения в дъщерните банки в други страни-членки. Лидерите от ЕС са отправили призив към ЕКОФИН да наблюдава ситуацията и да предлага необходимите текущи мерки. Финансовата стабилност в ЕС не може да бъде делена и нито една страна не трябва да остане извън усилията за нейното постигане, заяви още премиерът.

По време на срещата на върха той е подчертал добрата кондиция на българската финансова система. По отношение на реалната икономика премиерът е споделил с колегите си от ЕС, че всички пазари в Европа изпитват трудности,тъй като са силно експортно ориентирани, включително и българският.

Освен мерките на подкрепа от държавите, в т.ч. и българският план от 5.6 млрд. лв. инвестиции, е много важно запазването на работните места на хората и това е смисълът на инвестиционните пакети на отделните държави-членки, смята още премиерът. Той е апелирал пред лидерите от ЕС и за по-голяма гъвкавост на Европейския социален фонд. Единното мнение на участниците в неформалния форум на върха е, че наличието на общия пазар е най-голямото предимство на Европейския съюз и не може Европа да се дели, обобщи министър-председателят. ЕС ще засили и финансовия надзор, стана ясно след срещата на лидерите.

Двойно ще нарасне финансирането на газовата връзка на България с Гърция, а 20 млн. евро допълнително ще получи проектът за междусистемна газова връзка с Румъния, информира премиерът Сергей Станишев в отговор на журналистически въпрос относно дела на българските проекти, които се очаква да получат финансиране от Европейската комисия в рамките на Плана на ЕС за икономическо възстановяване.

Политиката на правителството се оказа правилна и не се оказахме в положението на страните, които се наложи да вземат огромни заеми от МВФ, коментира още министър-председателят. По думите му, необходимо е с общи усилия и регулации на пазарните механизми да бъдат стимулирани банките да отпускат кредити. По покана на премиера Сергей Станишев скоро на посещение у нас ще бъде председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Нито една страна не трябва да бъде оставена сама, посочи в заключение премиерът и отново бе категоричен, че за момента България не се нуждае от такава помощ, защото банковата система на страната е стабилна.