Оставката на Нели Нешева не стига, да се готви здравният министър

Фев 22, 2012 Новини БСП 0 1308

  ПГКБ иска изслушване на Симеон Дянков за скандала с раздаваните бонуси     Една оставка не стига

 

ПГКБ иска изслушване на Симеон Дянков за скандала с раздаваните бонуси

 

 

Една оставка не стига. Оставки тепърва ще има. Това заяви депутатът от ПГКБ Мая Манолова в парламента по време на обсъждането на оставката на шефа на НЗОК Нели Нешева. По думите й отстраняването на Нешева няма да реши затлачените проблеми в здравеопазването, лекарствената политика и разпределението на парите в сектора. Според депутата от левицата е наивно да се мисли, че единствено Нешева е участвала в разпределянето на бонуси и раздаването на 50 млн.лв. на „приятелски болници". Манолова отбеляза, че в тези решения са участвали поне още няколко ключови фигури от ГЕРБ. Тя напомни, че именно ГЕРБ изработи такова законодателство, че еднолично се разпределят колосални средства, при това субективно и без правила. „Не сте се спрели да творите корупционно законодателство", обърна се Манолова към управляващите. Депутатът от левицата прогнозира, че предстои  да гръмне скандал с бонуси в здравното министерство. „Няма наивници, които да вярват, че министърът е разбрал от ЕК за нереално високите цени на лекарствата в България", каза още Манолова. Според нея здравният министър трябва да си носи оставката под ръка, защото много скоро ще му влезе в употреба.

Евгений Желев отбеляза, че системата на здравеопазване е в сериозен колапс. На този фон по думите му гърмят поредните бушони. „Има проблем с инсталацията. Трябва да се смени централното табло, иначе след година и половина ще сменяме инсталацията", добави Желев. Георги Божинов постави въпроса дали Нели Нешева носи цялата отговорност за политика, предпоставена чрез законодателство и създала условия за корупция. Емилия Масларова напомни за всичките клетви на финансовия министър, че няма да се увеличават разходите, както и  ужасяващата статистиката за положението на българските граждани.

От името на ПГКБ Ангел Найденов поиска изслушване на министър Симеон Дянков за бонусите за 2011г., които са раздадени на служителите от изпълнителната власт. „Милиони български граждани имат основание да очакват повишаване на своите доходи - работни заплати и пенсии", отбеляза зам.-председателят на ПГКБ и напомни, че към момента има само обещания в тази посока от страна на управляващите. Найденов определи като лицемерие раздаването на бонуси на фона на призивите на управляващите за замразяване на доходите.

По- рано днес социалистите поискаха да се създаде анкетна комисия за натиска на вътрешния министър Цветанов спрямо съдебната власт. „Продължаващите и рецидивиращи изказвания на вътрешния министър показват недопустим политически натиск върху функционирането на съдебната власт и върху отделни нейни представители", отбеляза зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той изтъкна, че подобно компрометиране на съдебната власт намира отражение и в Доклада на ЕК.  Според Миков се подкопават фундаментални принципи на правовата държава, дискредитира се съдебната власт, а войната между институциите прехвърли границите.