Пореден вот на недоверие е на дневен ред за социалистите

Фев 21, 2012 Новини БСП 0 1327

ПГКБ търси активно взаимодействие между опозиционните сили в парламента срещу ГЕРБ   Пореден вот на недоверие е на дневен ред за социалистите

ПГКБ търси активно взаимодействие между опозиционните сили в парламента срещу ГЕРБ

 

Пореден вот на недоверие е на дневен ред за социалистите. Това обяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев след провелия се семинар в Хисар. Според депутатите от левицата най-много основания за критики се концентрират във вътрешния министър Цветан Цветанов. „Неговата политика е неуспех и системна злоупотреба с власт", изтъкна Станишев. Той напомни за безобразията по изборите, за чието провеждане отговорност носи Цветанов. Лидерът на БСП отбеляза още  погазването на правата гражданите, несправянето с контрабандата, провала със Шенген, негативния доклад на ЕК, опитите да бъде подчинена съдебната власт. Станишев не пропусна да спомене и провала в предотвратяването  и превенцията на бедствията, на които станахме свидетели и които взеха жертви. Лидерът на БСП отбеляза, че се натрупала критична маса на гафове и провали, които да водят до вот на недоверие. Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов напомни, че идеята за вот на недоверие стартира от трагедията с отвличането и убийството на Мирослава от Перник. Депутатите от левицата предстои да чуят мнението по темата и на останалите опозиционни сили в парламента.

Социалистите ще искат изслушване на Симеон Дянков в парламента за общия обем бонуси, които се изплащат на администрацията и в различните агенции. ПГКБ настоява да стане ясно колко излиза на българските граждани това разточителство. Станишев напомни, че ГЕРБ не просто обещаха да няма бонуси, а дори стигнаха до там да ни убеждават, че по министерствата сами ще си плащат кафетата. Сега обаче скандалите следват един след друг. Лидерът на БСП даде пример със случващото се в НЗОК и Агенцията по вписванията. Доказателство за управленския хаос е и казусът с „българския Бил Гейтс", ръководител на Напоителни системи. Станишев отбеляза, че основният проблем е как се управлява земеделското министерство и кой носи отговорност за провалите, а не храносмилането на Мирослав Найденов. „Свидетели сме на 24 карата Харизановщина", коментира зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков.

Ясна опозиционност и алтернативност са ключовите характеристики в работата на депутатите от ПГКБ, отбеляза още Сергей Станишев. Той беше категоричен, че основните въпроси, с които ще се занимава левицата са най-изострените проблеми в обществото. ПГКБ вече се доказа като най-дейната опозиция- 60% от парламентарните въпроси към министри са зададени от социалисти. Станишев отбеляза, че навлизаме в решаваща фаза и остава година и половина до изборите,  в рамките на която ще се търси обединяване на всички улисия срещу ГЕРБ. „Ще търси активно взаимодействие между опозиционните сили в парламента, защото в България се установява едноличен режим, който иска да превърне страната в авторитарна държава на министър-председателя. Демокрацията е под заплаха", аргументира се Станишев.

Левицата ще информира гражданите за всички проблеми, провокирани от управляващите. Лидерът на БСП даде пример със финансовото състояние на България, което все повече се влошава. След като правителството изконсумира оставено му наследство, се насочва към Сребърния фонд. Станишев предупреди, че ако ГЕРБ посегне на фонда, държавният резерв ще спадне, цялата система ще се дестабилизира и ще последват поредните лоши новини за българските граждани. „Това е пореден грабеж и за нас е неприемливо", категоричен беше Станишев.

Социалистите ще предприемат конкретни мерки срещу тежкия проблем с младежката безработица, която вече е 25%. Левицата разработва конкретна програма срещу проблема, включително ще направи законодателни предложения в тази посока. ПГКБ се обяви и срещу лобизма на управляващите. Станишев даде пример със Законопроекта за училищното и предучилищното образование и с ясната линия на ГЕРБ за облагодетелстване на близки до нея фирми. Водеща за левицата ще бъде и европейската тематика и изборното законодателство. Социалистите ще се противопоставят на начина, по който ГЕРБ прави избори- с фалшификации, манипулации и контролиран вот.

„Президентът Първанов е един от най- успешните политици в БСП. Винаги съм се отнасял и се отнасям с голямо уважение към неговите постижения и към възможната негова роля като част от БСП, след като е взел решение да се върне в партията. Всеки трябва да покаже с конкретни действия и идеи своята линия и своите конкретни идеи за това как да преборим ГЕРБ. Всяка добра идея е добре дошла", коментира още Станишев. Той заяви, че няма намерение да води битки или сблъсъци с Първанов. „Това е вредно за БСП. Който стартира подобни битки, прокарва разделителни линии в този момент, ефективно работи за Бойко Борисов", каза още Станишев.