Инвестициите, растежът и доходите са водещите приоритети в Управленския проект на БСП „Данъчна и финансова политика”

Фев 18, 2012 Новини БСП 0 1389

  Гарантирането на растеж и догонващо развитие са основните въпроси, които лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна като ключови за България

 

Гарантирането на растеж и догонващо развитие са основните въпроси, които лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна като ключови за България. Именно мерки в тази посока предлагат социалистите в Управленския си проект „Данъчна и финансова политика". Инвестициите, растежът и доходите са ключови за проекта на БСП. Станишев отбеляза, че предложенията на партията трябва да се съобразят с динамиката в страната и с наследството, което ГЕРБ ще остави след управлението си. Председателят на партията напомни, че две години и половина ГЕРБ говорят за „лошото наследство на тройната коалиция", но всъщност държавата и публичните финанси в голяма степен съществуват благодарение на това наследство. Управляващите се опитват да убеждават обществото, че всичко е наред и сме пример за всички останали държави. Очевидно обаче те не отчитат тревожни информации, като например - че фискалният резерв е паднал до малко над 3 млрд.лв. Станишев определи като безобразно и недопустимо намерението на ГЕРБ по отношение на Сребърния фонд. „Не приемаме той да бъде потрошен за изплащане на външния дълг", категоричен беше лидерът на БСП. Той напомни, че веднъж вече правителството на практика открадна здравните осигуровки на хората и запушва дупки с тях. Сега искат да оставят следващото правителство без резерви, които да гарантират изплащането на пенсиите.

Председателят на Съвета по бюджет и финанси на НС на БСП Румен Овчаров отбеляза, че няма магически пръчки, с които решаваме проблемите на България. По думите му са важни реалните действия и алтернативите, които БСП предлага. Овчаров представи Управленския проект на БСП.

В документа социалистите отбелязват, че правителството на ГЕРБ задълбочи кризата в страната и засили ефектите й върху работещите, населението и бизнеса. Управляващите увеличиха публичния дълг с 2 млрд.лв. и продължават да пилеят събраните от предходното правителство резерви. Същевременно държавата се лишава от онези плащания, които биха стимулирали икономиката. Капиталовите разходи са с 15 на сто по- ниски, а инвестициите - с 16 на сто по- малко в сравнение с 2010г. БСП определя като хронична неспособността да се събират приходи - през 2008г. данъчните приходи са 23,5% от БВП, а за настоящата година ще възлязат на едва 18,85%. Социалистите напомнят, че увеличаването на процента на осигуровките не доведе до очакваното увеличение на приходите. Това според тях е още едно доказателство за проблемите със събираемостта.

БСП отбелязва, че държавата в лицето на МВР и Агенция „Митници" продължава да не се справя с контрабандата на акцизни стоки, преди всичко на цигари. Според социалистите скритите резерви в обмитените късове цигари могат да увеличат приходите от акцизи с минимум 1 млрд.лв. По отношение на усвояването на европейските средства се отбелязва, че България загуби позиции и по този показател се срина до предпоследното място в ЕС. При управлението на ГЕРБ е налице и драстичен срив на чуждестранните инвестиции. През 2009г. те бяха 3,3 млрд. евро, а за единайсетте месеца на 2011г. те са 740,3 млн. евро. БСП напомня за неразплащането от страна на държавата, замразяването на доходите, нарастващата сива икономика. Сред критиките на социалистите спрямо управлението на ГЕРБ са - некомпетентност, непоследователна политика, демонстративна полицейщина, тенденциозно отношение към бизнес субектите, показно налагане на близки до управляващите фирми и масова корупция. Всичко това поставя въпроса за алтернативата на финансово икономическата политика на ГЕРБ.

Според БСП е необходимо да се провежда прагматична бюджетна политика чрез въвеждането на работещи, а не фиктивни програмно бюджети. Важно е да се запазят сравнително ниски ставки на корпоративно и подоходно облагане, което има основна роля за привличането на инвестиции. Най- ниските доходи обаче трябва да бъдат освободени от подоходно облагане. Трябва да се преструктурира разходната част  на публичните финанси, така че да има повече средства за здравеопазване, образование, научно-изследователска и иновационна дейност и инфраструктура. В проекта си БСП предвижда внедряване на по- ефективни системи за финансово управление и контрол.

Стимулирането на потреблението и привличането на чуждестранни инвестиции също са акценти в управленския проект на социалистите. БСП изтъква съучастието на държавата до 50% във важни за страната чужди инвестиции в приоритетните за икономиката сектори, като например- енергетика, земеделие, туризъм, инфраструктура. Социалистите се обявяват категорично против политиката на замразяване на заплати и пенсии и за тяхното индексиране. Според левицата е необходимо да се увеличат субсидиите за малките общини, както и за общините като цяло - особено по отношение на разходите за сфери като образование и здравеопазване.

Като възможност за стимулиране на инвестиционното потребление се предвижда преотстъпване на корпоративен данък при реинвестиции в общините с безработица над средната за страната. БСП изтъква значението  на подкрепата на Българската банка за развитие за малкия и среден бизнес. По темата за еврофондовете специално внимание се обръща на административния капацитет на регионално и на общинско ниво. БСП предлага и мерки за подобряване на събираемостта на данъци, за ограничаване на сивата икономика и за борба с контрабандата.