Сергей Станишев: Необходими са ни нови политики на национално и на европейско ниво за изход от кризата

Фев 17, 2012 Новини БСП 0 985

Заради новия закон за конфискацията ще последва още по- голям спад в преките чуждестранни инвестиции в страната     Необходими са ни нови политики на национално и на европейско ниво за изход от кризата

Заради новия закон за конфискацията ще последва още по- голям спад в преките чуждестранни инвестиции в страната

 

 

Необходими са ни нови политики на национално и на европейско ниво за изход от кризата. Ние предлагаме реална алтернатива. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на конференция на тема: „Алтернативата на европейските социалисти: финансова стабилност и икономически растеж в Европейския съюз". Според Станишев на европейско ниво липсва лидерство и адекватна визия по проблема. Той изтъкна, че през последните две години и половина, при преобладаващи консервативни правителства, мерките за борба с кризата се свеждат само до финансови рестрикции. Станишев отбеляза, че мерките, които се предлагат, остават предимно празни думи, те са небалансирани и не дават перспектива за изход от кризата. Дори нещо повече - резултатите от тях са отрицателни, защото еврото е по- нестабилно, икономиките от Еврозоната са в рецесия, а безработицата расте. „Ясно е, че подобен тип политика не сочи пътя за излизане от кризата", коментира лидерът на БСП. По думите му със закъснение започва да се признава, че са необходими политики за растеж и за създаване на работни места.

Сергей Станишев изтъкна, че ПЕС разработва свои алтернативи с акцент върху инвестициите в реалната икономика. „Без тях няма излизане от кризата", обясни той. Специално за България лидерът на БСП изрази тревогата си, че след новия закон за конфискацията ще последва още по- голям спад в преките чуждестранни инвестиции в страната. Станишев изтъкна, че има нужда от балансиран закон, без извънреден характер, защото настоящият създава впечатление, че ще се ползва за рекет на бизнеса.

Президентът на ПЕС представи основните предложения на европейските социалисти. Едно от тях е идеята за приемане на данък върху финансовите транзакции. Той може да гарантира 570 млрд. евро през следващите 10 години. Друга идея на социалистите е въвеждането на еврооблигаци и европроектни облигации. Важен инструмент на ЕС е и ЕИБ, която може да увеличи своя ресурс до 200 млрд евро над сегашното ниво за предоставяне на заеми. ПЕС предлага пакет от инициативи и започва кампания срещу младежката безработица.

Станишев отбеляза още, че сериозен проблем както за Европа, така и за България е конкурентноспособността на икономиката. Лидерът на БСП изтъкна, че в резултат на политиката на ГЕРБ възникнаха нови феномени. От една страна правителството стана дестабилизиращ фактор в икономиката, а от друга - управляващите целенасочено, в интерес на определени икономически субекти, подриват конкуренцията.

„Европейските средства помагат, но трябва да има национална политика", заяви Ивайло Калфин. Евродепутатът обърна внимание на междуправителствения договор, който държавите от ЕС възнамеряват да подпишат. „Той претърпя различни варианти и мисля, че шестата му версия, на практика, за страни извън Еврозоната казва - ако искате се самоангажирайте, ама и без вас това нещо ще стане". Според Калфин ние на практика ще се самоангажираме с участие в един много строг пакт и ще наблюдаваме отстрани какви решения ще се вземат. „Това ще има дълготрайни последствия", предупреди Ивайло Калфин.

Според председателя на Съвета на НС на БСП по европейските въпроси Атанас Папаризов пактът трябва да се разшири в посока стимулиране на растежа и преодоляване на безработицата. Причината е, че решенията само във финансовата област не са отговор на настоящите проблеми в Европа. Папаризов беше категоричен, че не трябва да се допуска Европа да се развива на няколко скорости и не трябва да се пренебрегва общностния подход.

Депутатът от ПГКБ Румен Овчаров изрази позицията си, че европейският договор е излишен и не решава дълговата криза в Европа. Според Овчаров Договорът налага рестрикции и вкарва икономиката в инфлационен капан. По отношение на ситуацията в страната ни депутатът отбеляза, че трябва да се освободим от илюзията, че на България всичко й е наред. „Трябва да се освободим от илюзията, че България е в парникови условия и ние сме си добре", заяви Овчаров. По думите му вместо да излизаме от кризата- затъваме, страната ни изпитва затруднения да си финансира задълженията, срива се фискалният резерв. „Заплашени сме да влезем в инфлационна спирала„ предупреди Овчаров. Според него са  нужни стимули за икономиката, съчетани със структурни реформи. „Това е рецептата за България", смята Овчаров.

Депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев прогнозира, че пактът за финансова стабилност няма да проработи. По думите му нищо ново не е измислено и не се знае какъв ще бъде моделът за развитие на Европа. Стойнев изтъкна, че вече две години няма конкретно решение за Гърция, а финансовите пазари диктуват правилата, като всички останали се превръщат в техни заложници. Според депутата образованието трябва да бъде основен приоритет за България, но управляващите не припознават този приоритет, защото  ползите от него не могат да бъдат обрани в рамките на един  мандат.