България спира ратификацията на АКТА след натиск от страна на БСП

Фев 16, 2012 Новини БСП 0 1501

Сергей Станишев: Това е само първа стъпка в правилната посока, но не е достатъчна   Партията на европейските социалисти (ПЕС) приветства намерението на българското правителство да спре ратификацията на споразумението AКTA, но предупреждава, че са необходими по-нататъшни усилия с цел защита правата на гражданите

Сергей Станишев: Това е само първа стъпка в правилната посока, но не е достатъчна

 

Партията на европейските социалисти (ПЕС) приветства намерението на българското правителство да спре ратификацията на споразумението AКTA, но предупреждава, че са необходими по-нататъшни усилия с цел защита правата на гражданите. Решението на ГЕРБ дойде след бурните демонстрации срещу споразумението в над 200 града в цяла Европа, включително в България.  ПЕС изтъква значението на категоричната позиция, която отстоява председателят на БСП и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев. Левицата изрази подкрепата си за протестите срещу АКТА, а Станишев многократно публично изрази позицията си, че споразумението е дълбоко сгрешено - както в съдържателно отношение така и по отношение на процеса на приемането му.

По повод реакцията на правителството на ГЕРБ Сергей Станишев коментира, че „това е само първа стъпка в правилната посока, но далеч не е достатъчна". Според лидера на БСП след многобройните протести в цяла Европа, ГЕРБ искат да изчакат, за да видят какво ще реши ЕС. Европейските и българските граждани, единни в позицията си, вече взеха своето решение", коментира Станишев. Според него изразът на солидарна позиция срещу АКТА показва, че всяко споразумение трябва да зачита нашите основни права. „България трябва да се оттегли от АКТА", категоричен е лидерът на БСП.

Споразумението АКТА, по което се е преговаряло при закрити врати от 2007г., предоставя на доставчиците на интернет прекомерни правомощия за надзор, нарушава неприкосновеността на личния живот на интернет потребителите и ограничава свободното изразяване. АКТА буди притеснения и по отношение на възпрепятстване достъпа на развиващите се страни до генерични лекарства. Декларация на ПЕС срещу Споразумението беше приета по време на заседание на Президиума на ПЕС на 9 Февруари 2012г.

Решението на България да спре ратификацията на Споразумението беше последвано от откази от ратификация в Полша, Чехия и Литва. Германия заяви, че ще изчака резултата от гласуването на Споразумението от Европейския парламент, предвидено за първата половина на месец юни.