Михаил Миков: Законопроектът за отнемане на незаконно придобитото имущество е поредният негоден проект на управляващите

Законопроектът за отнемане на незаконно придобитото имущество е поредният негоден проект на управляващите, заяви зам

Законопроектът за отнемане на незаконно придобитото имущество е поредният негоден проект на управляващите, заяви зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков в парламента. Според него проектът на ГЕРБ е изключително негодно средство за решаване на изискванията на Европейската комисия и ще доведе до допълнителен хаос в механизмите на Данъчно-процесуалния кодекс. „Ако някой си мисли, че ЕК ще бъде заблудена само с приемането на този законопроект, този номер няма да мине. Много ясно в доклада за 2011г. ЕК говори за министър-председателя и за министрите. Корупцията се прави, когато имаш властови ресурс", категоричен беше Михаил Миков.

Според депутата изключително неясна е формулираната цел на закона- да се защитят интересите на обществото. „Не на гражданите- на обществото. Обществото нито можеш да го видиш, нито да го пипнеш, но можеш да говориш от негово име", отбеляза Михаил Миков. Според него има много сериозни опасения кой и за какво ще използва събраната информация от проверките по един подобен закон. Депутатът изтъкна, че голямата обърканост в материята на закона ще доведе до много сериозни и тежки противоречия, включително и до прехвърляне на отговорност в институциите. „Това прави закона много негоден за българската правна уредба и ние няма да го подкрепим. Нито Брюксел, нито българските граждани ще ви повярват", обърна се Михаил Миков към управляващото мнозинство.

Обяснявайки отрицателния си вот депутатът от ПГКБ Мая Манолова отбеляза, че не вярва в думите на управляващите, че искат да върнат чувството за справедливост в страната. „Убедена съм, че предлаганият Законопроект е един опасен закон, който ще бъде използван за политически цели. И без да имам кристална топка, ще ви кажа, че законът ще влезе в употреба за разчистване на сметки", категорична бе Манолова. Според нея законът ще се използва за политически рекет и натиск, за всяване на страх- особено преди изборите.