БСП дава на прокурор министър Найденов заради нови далавери с дървата за огрев

БСП дава на прокурор министър Найденов заради нови далавери с дървата за огрев, заявиха депутатите от ПГКБ Корнелия Нинова и Меглена Плугчиева по повод решението на министър Найденов за продажба на дървесина чрез Софийската стокова борса

БСП дава на прокурор министър Найденов заради нови далавери с дървата за огрев, заявиха депутатите от ПГКБ Корнелия Нинова и Меглена Плугчиева по повод решението на министър Найденов за продажба на дървесина чрез Софийската стокова борса. Според Корнелия Нинова земеделският министър и ръководството на Софийска стокова борса сами са избрали шестте от петдесет лицензирани брокери за търговия с дървесина, а решението е взето в грубо нарушение на законите на страната, без да е провеждан търг или конкурс за избора им.

„Общата стойност на продадената дървесина е 300 млн. лв. Комисионната за 6-те избрани фирми, приближени до властта, е  0,2% или 600 хил. лв. годишно. Договорите са за 3 години- тоест в най- големия студ българските граждани трябва да платят 1 млн. и 800 хил. лева на фирми, приближени до властта", възмути се Корнелия Нинова.

„Изглежда тези злоупотреби не са достатъчни за министър Найденов и в задължителните указания за продажба на дървесина, които министърът е утвърдил с подписа си, повишава възнаграждението на борсовите посредници от 0, 009% на 0,2% от стойността на договора и то платими преди сключване на борсовия договор", изтъкна още Нинова и разясни, че това води до повишаване цената на дървата в най-големия студ. „При недостиг на дърва, да изнудваш хората, за да се обогатяват управляващите, е безобразие", възмути се Корнелия Нинова.

В допълнение към зимната ситуация в страната, депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев попита защо сметките за парно на столичани са толкова високи. „Защо сметките за парно са толкова високи, г-жо Фандъкова? Две години след като Топлофикация стана общинско дружество сметките за парно продължават да растат главоломно", зададе въпрос Петър Курумбашев и обясни, че за две години Столична община не е направило нищо за подмяната на тръбите и загубата на топлоенергия в столицата. По думите му- единственото, което се случва с топлинното дружество, откакто то премина в ръцете на общината е, че се вдигат сметките на хората.