Сергей Станишев организира европейска конференция за ново споразумение за борба с фалшифицирането

Фев 14, 2012 Новини БСП 0 1008

  ПГКБ внася Декларация срещу АКТА, за да помогне на правителството да се определи   Оттеглянето на правителството от споразумението АКТА е победа за гражданското общество в България, за хората, които не се страхуват гласно да защитават правата си

 

ПГКБ внася Декларация срещу АКТА, за да помогне на правителството да се определи

 

Оттеглянето на правителството от споразумението АКТА е победа за гражданското общество в България, за хората, които не се страхуват гласно да защитават правата си. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев след като по- рано днес стана ясно, че ще бъде спряна процедурата по присъединяването на страната ни към търговското споразумение. „Спирането на АКТА е и наш успех", отбеляза още Станишев. Преди дни в качеството си на президент на ПЕС той призова евродепутатите от левицата в ЕП и депутатите от партиите-членки на ПЕС в националните парламенти да не подкрепят споразумението. „Хубаво е, че правителството се вслушва в нашите гласове", коментира Станишев.

Според лидера на БСП има нужда от законодателни мерки за защита на интелектуалната собственост, но АКТА не е разумно разрешение. Той беше категоричен, че не трябва да се допуска подобни споразумения да се правят тайно, без широко обществено обсъждане. По тази причина президентът на ПЕС ще бъде инициатор на европейска конференция за ново споразумение. „Европейските граждани трябва да получават информация на всяка стъпка. Важно е да са гарантирани техните основни свободи, както и да се спазват основните демократични принципи", аргументира се Станишев. 

Депутатите от Коалиция за България внасят днес Декларация на Народното събрание срещу АКТА. В текста се посочва, че споразумението противоречи на интересите на българските граждани, а процесът на преговори е протекъл непрозрачно, без хората да бъдат информирани за произтичащите ангажименти. Депутатите оценяват значението на защитата на правото на интелектуална собственост и напомнят, че страната ни последователно е приемала законови решения в тази посока. „България е готова и в бъдеще да приема законодателни и институционални решения срещу разпространението на пиратски стоки, но само при постигане на баланс с фундаменталните права на човека и конституционните права на българските граждани", се посочва още в Декларацията.