Сергей Станишев спира АКТА в Европа

Фев 09, 2012 Новини БСП 0 1261

  Президентът на ПЕС инициира Декларация срещу споразумението   Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев призова евродепутатите от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП да не подкрепят споразумението АКТА, което предстои да се гласува през май

 

Президентът на ПЕС инициира Декларация срещу споразумението

 

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев призова евродепутатите от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП да не подкрепят споразумението АКТА, което предстои да се гласува през май. Същия призив Станишев отправи и към депутатите от партиите-членки на ПЕС в националните парламенти.

Днес президентът на ПЕС е в Брюксел, където участва в заседанието на Президиума на ПЕС. Европейските социалисти приеха Декларация, с която изразяват ясно несъгласието си с  AКTA. Сергей Станишев приветства силната и категорична позиция на ПЕС. „Това е въпрос, който разгневи хората. Като политическа сила не може да се колебаем или да имаме неясна позиция. Ако нямаме ясна позиция, хората няма да забравят това, когато гласуват за Европейски парламент през 2014г'", отбеляза президентът на ПЕС. Станишев напомни, че темата успя силно да мобилизира обществото, особено младите хора. Влиятелната организация за публични кампании AVAAZ например стартира онлайн подписка срещу АКТА на 25 януари и вече набра близо 2 милион подписа. Освен това тази събота са насрочени демонстрации в цяла Европа. Според Станишев протестът срещу АКТА набира толкова привърженици, защото споразумението ще се отрази значително върху основни свободи.

В Декларацията си Европейските социалисти определят споразумението като „дълбоко сгрешено". Според тях то носи риск от нарушаване на основните права на европейските граждани. В Декларацията се изтъква, че АКТА предоставя на доставчиците на интернет прекомерни правомощия за надзор, нарушава неприкосновеността на личния живот на интернет потребителите и възпрепятства достъпа на развиващите се страни до генерични лекарства.

Европейските социалисти критикуват и секретността при договарянето на споразумението - въпреки че АКТА ще има реален ефект върху живота на европейските граждани, те не бяха информирани за хода и за съдържанието на преговорите. „ПЕС не може да приеме подобни секретни преговори", категоричен е Станишев. Той отбеляза, че на Комисията беше дадено право да преговаря, но Парламентът, като орган с демократично избрани представители, трябваше да бъде консултиран във всяка една фаза на преговорите. Вместо това, Парламентът беше държан в неведение за какво се преговаря и получи споразумение, на което липсва прозрачност. „Това е една от основните причини, поради която евродепутатът Кадер Ариф реши да откаже да бъде докладчик по споразумението - решение, което аз и ПЕС изцяло подкрепяме. Той разбра, че въпреки нарастващата нужда от достатъчно законодателни мерки, които да защитават правата на интелектуална собственост, на европейско равнище, АСТА е крайно недостатъчна", добави Станишев.

Според ПЕС има нужда от законодателни мерки в областта на правото на интелектуална собственост, но АСТА не е разумно разрешение на тази необходимост.

 

 

 

 

Декларация на ПЕС относно Търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)

Приета от Президиума на ПЕС на 9 февруари 2012 г.

 

 

Партията на европейските социалисти (ПЕС) смята Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) за дълбоко сгрешено - както в съдържателно отношение, така и по отношение на процеса на приемането му. Има огромен дисбаланс между правата на потребителите, доставчиците на услуги и притежателите на права.

 

Споразумението, което трябва да бъде гласувано от Европейския парламент преди лятото на 2012г. и да бъде ратифицирано от националните парламенти, е сгрешено в съдържателно отношение по няколко причини: предоставя на доставчиците на интернет прекомерни правомощия за надзор, нарушава неприкосновеността на личния живот на интернет потребителите и възпрепятства достъпа на развиващите се страни до генерични лекарства.

 

Процесът на приемане на споразумението също беше сгрешен поради секретността при договарянето на текста и поради твърде краткото време, което беше предоставено на Европейския парламент да разгледа внимателно текста.

 

ПЕС отрича секретността, при която Европейската комисия и другите страни договаряха Споразумението. Преговорите за  споразумения не бива да се случват при закрити врата, а Европейският парламент и обществото трябва да бъдат регулярно осведомявани за хода на преговорите. Това е единственият начин да се гарантира пълна прозрачност и публично обсъждане.

 

Въпреки че АСТА ще има реален ефект върху живота на европейските граждани, те не бяха информирани за хода и за съдържанието на преговорите. Най-големият източник на информация бяха документите, изтекли в сайтове като Wikileaks. Първият официален проект за споразумение беше оповестен след осем кръга за две години официални преговори.

 

ПЕС продължава да вярва, че има нужда от законодателни мерки в областта на правото на интелектуална собственост, което да защитава носителите на права и да насърчава изобретателността и предприемачеството. Но АСТА не е разумно разрешение на тази необходимост и носи риск основните права на европейските граждани да бъдат нарушени.