Бавна реакция на властта и бягство от отговорност по трагедията в община Харманли

Фев 07, 2012 Новини БСП 0 1327

  Първата задача е да се помогне на хората, но това не отменя отговорността на държавата

 

Първата задача е да се помогне на хората, но това не отменя отговорността на държавата. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев ден след трагедията в село Бисер. Станишев изрази съболезнования към семействата на загиналите и заяви своята солидарност с пострадалите при бедствието в община Харманли. „Благодаря на хората от силите за реагиране, които и в момента работят за да помогнат", добави лидерът на БСП. Той обяви, че ПГКБ и структурите на БСП по места ще се включат в дарителските акции в подкрепа на пострадалите.

Председателят на БСП отбеляза, че правителството не трябва да се опитва да бяга от отговорността си, защото тя е водеща по отношение на превенцията и защитата на гражданите. „В момента наблюдаваме пожарни действия. Не омаловажавам усилията на хората, които работят на терен, но организацията не е достатъчна", коментира Станишев. Той изрази възмущението си от опитите да се прехвърля топката между различни институции. Лидерът на БСП изтъкна, че водеща отговорност по отношение на язовирната сена, която предизвика вълната в община Харманли, е на държавата. Това ясно личи от сигналите на кмета на общината до областния управител, както и от писмата на областния управител до министъра на отбраната. Станишев цитира конкретно предписание от 7 декември 2010г. от областния управител на Хасково към МО, според което МО трябва незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни. Социалистите изтъкнаха, че повече от две трети от язовира са държавни, респективно на военното министерство.

„Абсурдно е да се разсейва отговорността за поддържането на язовирите между пет ведомства", коментира зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той изтъкна ясната отговорност на държавата по отношение на системата за превенция и за контрол. Найденов отбеляза, че независимо от прогнозите за покачване на нивото на водата, независимо от тревожните писма за язовирната стена, очевидно не е осъществен контрол. Депутатът обърна внимание, че няма никаква реакция в село Бисер до първата вълна, а аларменият сигнал е подаден с оглед на очакване на втора вълна. Според социалистите с голямо закъснение е обявено бедственото положение. 

„Закриването на Министерството на извънредните ситуации беше управленска грешка", категоричен беше Сергей Станишев. Той напомни, че е имало общ консенсус за необходимостта от структура, която да направи България много по- подготвена. Лидерът на БСП изтъкна, че бяха създадени териториални отряди на Гражданска защита във всяка област. Беше започнато и изграждането на система за ранно оповестяване - процес, който беше прекратен през последните две години и половина. Ангел Найденов добави, че от преминаването на Гражданска защита на подчинение на МВР е налице унищожаване на способностите й за адекватна реакция.

БСП са категорични, че са необходими спешни мерки, за да не се повтори трагедията в близките седмици или месеци. Социалистите изтъкнаха, че притокът на вода при топенето на снеговете ще бъде неимоверен. „Това означава още сега да се създаде специална организация, за да не се окажем пак изненадани от природните условия", настоя Станишев.

Според лидера на БСП на по- късен етап е необходимо парламентарна комисия да проучи всички обстоятелства и да предложи конкретни мерки - краткосрочни и по- дългосрочни.

Станишев коментира изказванията на Бойко Борисов за хеликоптерите от последните дни. Според лидера на БСП това е наивен, нелеп и не много почтен опит да се отвлече вниманието от забавеното действие на държавата в тази ситуация. Социалистите напомниха, че решението за закупуването е на по- предишното правителство, а ГЕРБ управляват вече две години и половина.

 

 

Писма от кмета на Хармални до областния управител на Хасково - изтегли; изтегли

Писмо от областния управител на Хасково до министъра на отбраната - изтегли